Само дан по повлачању Американаца из Авганистана, талибани су у земљу вратили близског савезника лидера Ал Каиде Осаме бин Ладена Амина ал Хака.

То бар показује снимак који су објавили талибани, на коме се види како Ал Хак на аеродрому пролази кроз контролни пункт кроз омању групу људи.

Ал Хак је био шеф Бин Ладеновог обезбеђења кад је овај боравио у пећинском комплексу Тора Бора. Према НБЦ-у, њих двојица су заједно побегла кад су америчке снаге напале комплекс. Лидер Ал Каиде убијен је Пакистану 2011.

Иако су талибани, у споразуму из Дохе 2020. који је испреговарао Бајденов претходник Доналд Трамп, обећали да неће дозволити да њихови чланови и друге групе – укључујући Ал Каиду – користе Авгтанистан као базу да прете безбедности САД и савезника (у замену за то је ослобођено 5.000 талибанских затвореника), на снимку Ал Хаковог повратка се види како милитанти поздрављају и чак славе његов долазак.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

1 KОМЕНТАР

  1. Шта је ту чудно, Амери су у Сирији здушно помагали јединице Ал Каиде, које су чудом, редовно након обуке и опремања од стране Амера, након највише месец дана прелазиле у ИСИЛ. И тако годинама..
    Ал Каида није извела ни један „терористички акт“ који није послужио Америма за остваривање неког њиховог циља…
    Тако је и у овој причи са Талибанима….

Оставите Коментар