На Боровицком тргу, у Москви, недалеко од уласка у Кремљ, новембра 2016. године подигнут је велики, 17,5 метара висок, споменик кнезу Владимиру, родоначелнику руског народа, владару који је Русију превео у православну веру. Као и код нас око споменика Стефану Немањи, и у Москви је било доста полемике око овог, новог симбола града.

Ево како је аутор овог споменика, Салават Шчербаков, објаснио идеју постављања споменика овој, једној од најважнијих личности руске историје:

“Тај споменик, није само наш поглед у прошлост и на нашу историју – кнез Владимир гледа на нас! Де Гол је једном рекао: “Данас Французи нису достојни Француске”.

Француска, је дакле идеја, идеал… Ми треба да имамо тај оријентир, треба да будемо достојни тога, ка чему идемо. Питање је ко шта хоће. Ми то хоћемо и ми ка томе идемо.

Коју симболику носи мој споменик? Он је симбол наше садашњости, наше будућности и оцене наше прошлости. Последњих хиљаду година ми смо живели по јеванђељским, православним законима, законима наше Цркве и наших стараца. У сваком селу је била црква, у коју су људи ишли. То је била њихова школа доброте.

Сведоци смо да данас расте азијатски, кинески, корејски фактор моћи. Ми можемо, наравно, да ништа не радимо, да се помиримо са тим да ће то још да расте, па ће кроз сто година овде бити нека друга култура. Американци чувају своје вредности не само на својој територији, они њима запљускују цео свет.

Владимир – то је наш темељ. Сваки народ има нешто у шта – пробајте да дирнете! Ми, у Русији, такође имамо такво своје!”

Владан Јевтић

Оставите Коментар