Народ Црне Горе се побунио против аутократског режима.
Храброст и снагу током ових страшних дана отимачине српске имовине у Црној Гори може нам дати велики владика Његош и његово писмо Илији Гарашанину од 11. новембра 1850. године.

„Са стране црногорске будите сасвим мирни. Ми к Вама друго не гајимо до чисте братске искрености. Ми се ни у чем не пуштамо без Вашег согласја, а с вашим согласјем свагда смо готови. Ви најбоље прилике видите, Ви сте највећи пријатељ српског народа, а друго је све трице и кучине…Највиши је аманет и светиња наша после имена Душанова име Kарађорђијево. Kо је овоме имену противник, тај није Србин, но губави изрод српски.“, писао је велики Његош, и кристално јасно показао свим издајницима да су Србин и Црногорац увек били само један народ са два имена.

Подсећамо, парламент Црне Горе, под патронатом Душка Марковића и Мила Ђукановића, изгласао је ноћас спорни Закон о слободи вероисповести, те тиме све српске светиње, којих у овој држави има око 700, приписују Црногорској православној цркви.

За Закон је гласало 45 посланик ДПС-а, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и Форце, као и посланици СДП-а.

Посланици су поздравили аплаузом усвајање Закона. Посланици владајуће коалиције и СДП-а одбили су једногласно 103 амандман ДФ-а на Предлог закона.

Закон је усвојен у одсуству посланика Демократског фронта који су приведени и Посебног клуба посланика који је раније данас напустио седницу.

Народ Црне Горе се побунио против аутократског режима, те су се синоћ окупили и блокирали главне путеве, како би тиме јасно послали поруку да се не слажу са одлуком плаћеничке власти.

Leave a Reply