Упитан о разговорима, Трамп је одговорио: „Они су мртви. Они су мртви. Што се мене тиче, мртви су“.

Изасланик САД Залмај Халилзад преговарао је готово годину дана са талибанским политичким крилом у Дохи.

Чинило се да ће то бити непосредан договор о окончању најдужег америчког рата, али се последњем тренутку ситуација променила, преноси АП.

Трамп је у суботу увече на свом Твитер налогу написао да је отказао свој планирани састанак са талибанима и авганистанским лидерима у Камп Дејвиду.

Побуњеници сада обећавају још крвопролића. Авганистанска влада остаје углавном на маргинама америчких мировних напора. И док се Трампова предизборна кампања загрева, његова намера да повуче преосталих 14.000 америчких трупа из Афганистана за сада остаје неиспуњена, наводи агенција.

Америчка војска вероватно ће убрзати темпо операција у Авганистану због повећања броја напада талибана, најавио је шеф Америчке централне команде, генерал Кенет Мекензи током посете тој земљи, преноси Глас Америке.

Мекензи је оценио да су талибани направили грешку у мировним преговорима, извођењем низа напада, међу којима је и прошлонедељни у којем је убијен амерички војник.

Председник Доналд Трамп је због тога отказао планиране мировне преговоре са лидерима талибана и авганистанским председником Ашрафом Ганијем, што је повећало неизвесност у погледу планова америчке администрације да оконча дугогодишњи војни ангажман у Авганистану.

Оставите Коментар