Однос САД према Приштини ескалирао је последњих недеља због одбијања Приштине да следи став САД да одмах и безусловно укине таксе.
Саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О`Брајан упозорио је премијера привремених приштинских институција, Аљбина Kуртија, да ће САД обуставити сву економску помоћ Приштини и да се разматра питање повлачења америчких трупа са Kосова, ако таксе на српске и производе из БиХ не буду одмах укинуте, пише приштинска Газета Еxпрес.

Позивајући се на неименоване изворе, Еxпрес тврди да је Kуртијев одговор био одричан.

Наводи се да је односа САД према Приштини ескалирао последњих недеља због одбијања Приштине да следи став САД да одмах и безусловно укине таксе.

Подсећа се да се пре два дана Kурти није одазвао на телефонски позив из Беле куће, те да су рођаци тзв. косовског премијера имали опречне изјаве с тим у вези.

Позивајући се на своја сазнања, Еxпрес пише да је јуче уследио нови позив, од О`Брајана, али да ни тај разговор није уродио плодом.

  • На захтев саветника за националну безбедност Роберта О’ Брајана да укине таксе на српску робу, премијер Kурти је одговорио негативно. Рекао је О`Брајану да то не може да уради – казао је Еxпресу високи званичник америчке администрације, добро упућен у садржај тог разовора.

Став је јасан, пише Еxпрес, ако таксе не буду укинуте, САД ће обуставити сву економску помоћ. Саговорник листа каже да је став САД да не желе да помажу Приштини, која је, како кажу, одлучила да сама себе кажњава задржавањем такси.

Kако Kурти ни након таквог ства САД не одустаје од својих намера у вези с таксама, наводи се да је О`Брајан косовском премијеру рекао да је на столу и разматрање америчког војног присуства на Kосову.

Еxпрес, на основу својих сазнања пише да су раније планирани пројекти Миленијумски изазови (МЧ) већ обустављени, а реч је о, како кажу, о десетинама милиона евра.

Лист подсећа да су и Kуртијеви односи са специјалним изаслаником америчког председника за дијалог Ричардом Гренелом такође напети због одбијања Приштине да укине таксе ођедном и безусловно.

Leave a Reply