Тренутак када ће хероина Другог светског рата Диана Будисављевић коначно добити спомен-обележје у Београду све је ближи.

Постамент на коме ће стајати вечна захвалност њеном лику и делу је спреман, а како ће изгледати споменик биће познато након конкурса за идејно решење, који ће ускоро бити расписан.

Потресно сведочанство о страдању људи у озлоглашеном логору Јасеновац, пренесено на филм “ Дара из Јасеновца“ који је узбуркао јавност, подсетио је уједно и на херојство Аустријанке. Храбра Диана спасла је од смрти око 12.000 малишана из усташких логора, махом српског порекла. Зато је наш главни град донео одлуку да јој каже „хвала“ за сво добро које је учинила.

  • У току је припрема документације за расписивање конкурса, на основу којег ће бити одабрано идејно решење изгледа споменика Диани Будисављевић, као и аутор вајар који ће израђивати спомен-обележје велике хуманитарке – рекли су за „Новости“ из Комисије за споменике и називе тргова и улица.

Према речима надлежних, када је реч о условима самог јавног позива, у наредном периоду биће одржана седница Одбора за подизање споменика Диани Будисављевић. Тада ће бити прецизно дефинисани услови конкурса, који ће подразумевати и предлог изгледа споменика – колика ће бити висина, од ког ће материјала бити направљен и други детаљи.

  • Локација је већ одређена Одлуком Скупштине града Београда на седници одржаној 29. новембра 2019. – кажу у Комисији.
  • Реч је о Савском кеју, уз Карађорђеву улицу, на потезу од Бранковог моста према „Бетон хали“. То је уједно парк који носи име Диане Будисављевић.

И заиста, широко камено постоље у чијем се центру смењују земљани део и бело камење, спремно је за долазак ове јунакиње. Камене коцке окружене су с једне стране зеленилом, тако да ће споменик Диани бити у достојанственом окружењу. Чак и радници које смо затекли на уређењу Савског кеја, знају да је ово необично постоље намењено њеном кипу.

Оживљавање сећања на хуману и племениту жену започеле су пре десетак година и „Вечерње новости“. Од тада улица на Дедињу носи њено име, Српска православна црква постхумно ју је одликовала Орденом царице Милице, а започета је и иницијатива о спомен-обележју. Тада је разматрано да локација буде у Ташмајданском парку.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

СПИСКОВИ ДЕЦЕ

Диана Будисављевић сама је организовала акцију спасавања деце из логора НДХ. Овај подухват оцењује се као највећа хуманитарна акција у Европи током Другог светског рата. Она је одлазила у злогласне логоре и евакуисала изгладнелу и болесну децу. Водила је прецизне спискове свих малишана и захваљујући томе, највећи број ове деце сачувао је своје име и порекло.

ЖИВИ ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊОЈ

Иницијативу за подизање споменика је поднело Удружење логораша и потомака „Јасеновац“ још 2013. године.

  • Многи од нас су преживели само захваљујући Диани Будисављевић, која је заслужна за спасавање неколико хиљада српске деце заточене у усташким логорима – казали су својевремено у Удружењу.
  • Указали смо на недовољну бригу о жртвама српског народа у претходним ратовима, чувању сећања на те жртве и обележавању стратишта где је српски народ страдао.

Г. Новаковић

Оставите Коментар