Република Србија никако не сме да одустане од борбе за Трепчу, која је са становишта међународног права имовина Републике Србије, каже професор међународног права Бојан Милисављевић и подсећа да Косово није признати субјект међународног права – јер није чланица Уједињених нација нити Специјализованих агениција УН.

У изјави за Тањуг Милисављевић истиче да се, са правног аспекта, Статут рударског комбината „Трепча“ који је усвојен у парламенту Приштине, мора сматрати ништавим и непостојећим, јер је супротан свим међународним стандардима којима се гарантује право на имовину, почев од Пакта о економским социјалним и културним правима, до Протокола 1 уз Конвенцију о правима човека при Савету Европе.

– Са политичке стране та одлука је једнострана и јако штетна – додао је Милисављевић.

Према његовим речима, на овај начин се негирају права Републике Србије у потпуности и занемарује дуготрајно улагање у овај рударски конгломерат.

Када је реч о правним мерама заштите имовине Србије, Милисављевић каже да грађани КиМ и Србије могу да се обрате Европском суду за људска права и траже признавање загарантованих права.

С друге стране џава Србија мора да се обрати Савету безбедности УН и да тражи суспендовање такве одлуке, као и органима Еворпске уније који би морали да стану у одбрану европских вредности које и сами поштују, а то у заштита људских права, владавине права и права на имовину.

– Не сме се дозволити насилно одузимање имовине без икакве надокнаде и ваљане правне процедуре – поручује Милисављевић.

Заштита пред међународним судовима није могућа, јер како каже, Србија не признаје такозвано Косово, што је предуслов за обраћање неком међународном суду.

– Једини правни пут је обраћање грађана Европском суду за људска права – закључио је Милисављевић.

Он истовремено закључује да је усвајање статута о Трепчи наставак својеврсног економског геноцида над српским народом на Северу Косова и Метохије и да тај акт цивилизован дијалог и трајно решења отворених питања између Београда и Приштине, чини све даљим.