У дугом, 45-минутном телефонском разговору Гранић је покушао да убеди Кристофера да би улазак у Бањалуку представљао “коначну победу”, али је америчка страна имала је више штихова у руци током тих преговора!

Најдуговечнији Туђманов министар Мате Гранић написао је књигу „Дипломатска олуја“ у којој је, поред бројних других тема, пажњу посветио самом крају заједничких акција хрватске војске и армије БиХ на простору Републике Српске.

По његовом сведочењу, амерички државни секретар у време администрације Била Клинтона, Ворен Кристофер спречио је заузимање Бањалуке после акције „Олуја“, иако је војска дошла на 23 километра од тог града, а извидница чак и на 17.

У дугом, 45-минутном телефонском разговору Гранић је покушао да убеди Кристофера да би улазак у Бањалуку представљао „коначну победу“, али је америчка страна имала више штихова у руци током тих преговора:

– Био сам на Корчули у том тренутку, а амерички амбасадор Питер Галбрајт, који је подржавао наше заједничке акције, више пута ме је упозоравао да морамо да убрзамо војне операције јер би Ричард Холбрук могао да захтева од Туђмана да станемо. Био је 14. октобар када ме назвао Кристофер и рекао – Мате, морам да вас замолим да станете.

Наше су процене да ће вашим заузимањем Бање Луке наступити хуманитарна катастрофа и да ће 300-350 хиљада Срба са тог подручја отићи у СРЈ и потпуно је дестабилизовати. Изгубићемо Милошевића као преговарача у мировним преговорима, доћи ће неко још гори од њега и нисмо сигурни да ћемо у том случају моћи да организујемо мировне преговоре. Осим тога, предвиђамо да би око 100 хиљада Срба дошло у подручје Источне Славоније и Барање па би отпала и било каква могућност мирне реинтеграције хрватског Подунавља. Чак бисмо морали и да их бранимо снагама НАТО-а.

Гранић наводи да је пажљиво саслушао саговорника, са којим је био у одличним односима, и закључио да су Американци већ одлучили.

– Не желе потпуни пораз Слободана Милошевића, имају обвезе према Руској Федерацији, Великој Британији и Француској – наводи Гранић.

Гранић наводи да је тражио само 48 сати, али да се амерички државни секретар „није дао“:

– Отворено и јасно ми је рекао да они, Американци, имају обвезе према Контакт групи и да желе да заврше рат искључиво мировним преговорима. Додао је како ће нам помоћи у процесу реинтеграције хрватског Подунавља. На крају сам му рекао да о томе, према нашем Уставу, може одлучити само председник Туђман и да ћу га одмах обавестити о свим детаљима нашег разговора. Поздравили смо се те сам одмах назвао предсједника Туђмана.

Ипак, Тадашњи председник Хрватске већ је обавио сличан разговор.

– Председник ме саслушао и казао – Мате, пре двадесетак минута назвао ме је Ричард Холбрук и тражио ми исто. Пристао сам да станемо. Не можемо да уђемо у сукоб с Американцима. Наша је војска у БиХ, а Хрватска још није цела ослобођена. Обећао ми је америчко партнерство и помоћ око мирне реинтеграције – закључује причу Гранић.

Тако је, према Гранићевим речима, америчка администрација спречила „освајање“ Бањалуке, града који данима није имао електричну енергију, све хидроелектране на Врбасу биле су заузете, а у граду је било више од 50 хиљада избеглица.

Оставите Коментар