“Необична је симболика смрти митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја. Као да су њихове смрти узидане у њихов живот, јер њихов живот не престаје смрћу. Митрополит Амфилохије и патријарх Иринеј прикључили су се сабору светитеља” – говори Драгослав Бокан, председник Института за националну стратегију, у емисији “Српски свијет”, која је била посвећена блаженопочившем патријарху Иринеју.

Бокан наводи да је храм Светог Саве у себе унео све српске манастире и цркве и да је на неки начин круна светиња.

“На осам векова светосавља и аутокефалности цркве довршава се Светосавски храм. Светосавски храм у себи носи поруку светосавског завета, а у срцу светосавског храма налази се косовски завет, јер је крипта, у којој ће бити сачувано тело патријарха Иринеја, посвећена Светом Лазару косовском” – каже Бокан.

Он истиче да је патријарх Иринеј разумео духовну културу.

“Борио се за идеју благослова и послушања. Борио се са расколом и залагао се да се српске идеје врате својим изворима” – говори Бокан.

Бокан сматра да су сада искушења много већа него у доба комунизма.

“Губи се смисао духовности. Треба нам пастир који ће нас водити, а то је управо био патријарх Иринеј и зато га је народ толико волео” – тврди Бокан.

Бокан каже да је наш патријарх био свевремен и да, како каже, није био модеран, него је успео да успостави духовну равнотежу.

Он истиче да је важно спајање душе, духа и тела и да нам у томе може помоћи црква.

“Суштина српског живота је заветништво. Наш светосавски завет је нови однос са предањем и црквом у односу на пре тога. Наш косовски завет је ново тумачење улоге Свете земље, моштију и то су све наше лекције. Ако научимо да применимо лекције, имаћемо шансу да се уравнотежимо” – објашњава Бокан.

Оставите Коментар