Медијске слободе, које су биле тема дебате шефа парламента Ивице Дачића и бившег председника Србије Бориса Тадића, остале су у сенци чињеница којима је лидер СПС сасуо у лице садашњем лидеру опозиционе Социјалдемократске странке.

Тадићев покушај да гостовање у јутарњем програму РТС искористи за пљувачину по власти и Александру Вучићу осујетио је Дачић, који је бившем коалиционом партнеру сасуо истину у лице о времену када су заједно били на власти.

Српски телеграф преноси најзанимљивије делове овог ТВ дуела, у којем је Тадић закукао што нема могућности да се о сваком политичком питању продискутује на озбиљан, демократски начин.

ТАДИЋ: Те ставове су годинама утврђивале власт и владајуће коалиције Александра Вучића, медији под његовом апсолутном контролом, а сада је остало кратко време. Али то не значи да се не треба борити и у овим околностима за боље изборне услове јер је и мала победа врло значајна у овом тренутку.

ДАЧИЋ: Гледајући сад Бориса Тадића, чини се као да никад није био на власти. Као да није тај човек који је руководио овом земљом, укључујући и РТС. Ја сам на РТС могао да дођем отприлике у временску прогнозу у време његове власти.

Полемика се наставила око захтева за раздвајање председничких и парламентарних избора. Лидер СПС подсетио је да је Тадић поднео оставку годину дана раније да би се избори одржали истовремено. Потом је поставио питање којим је почистио под бившим председником.

ДАЧИЋ: Како је то тада био израз демократије, а сад није. С друге стране, функционерска кампања. Шта, ви као председник Србије нисте учествовали, нису ваше активности праћене? „Фијат“ је најављен баш уочи избора и то није било наменски? Али није то само ваш изум. Слажем се да треба и ја ћу да уложим максималан напор и показујем добру вољу да се расправља о свему, само да не испадне да је захтев за смену уређивачких тимова врхунски изум демократије. Овде се ви борите за власт, као што се и сви други боре за власт. Не борите се за принципе и то је суштина свега.

Расправу о изборним условима били су повод да бивши партнери из власти размене ставове о рушењу Милошевићеве власти.

ТАДИЋ: Власт ће имати предност, какав год договор да се постигне у дијалогу о изборним условима. Морамо да се боримо, да се нисмо борили 5. октобра, Слободан Милошевић би и даље био на власти, а 2004. би победио Томислав Николић и Српска радикална странка би била на власти све ово време.

ДАЧИЋ: Изборни услови неће донети никакву предност. Па опозицији 5. октобра нису били потребни никакав округли сто и никакви преговори пошто су имали гласове, а сада гласове немају.

Бојкоташи су грешка

Тадић је нагласио да не припада идеолошким бојкоташким странкама:

  • Направили су огромну грешку због бојкота на локалном нивоу, што је урушило инфраструктуру и смањило могућност за борбу на следећим изборима.

Није било фер ни 5. октобра

Лидер СДС не мисли да је могуће да се измене изборни услови да буду фер.

  • Услови нису били фер ни 5. октобра – признао је Тадић.

Додао је да изборни услови сами по себи не обезбеђују победу, већ обезбеђују храброст и способност да се изађе у јавност са новим политикама.

Тадић је поновио захтев опозиције која тражи смене у РЕМ јер, како тврди, не поштује закон, а изабран је да управља радио-дифузним сектором, који је национално добро.

Сви деривати ДС били на власти

Говорећи о опозиционим лидерима и њиховим захтевима, Дачић је рекао да може да разуме Бошка Обрадовића, који никад није био на власти, али да не разуме оне који су некада били функционери ДС и који су по напуштању те партије основали своје странке.

  • Сви деривати Демократске странке били су некада на власти – нагласио је Дачић.

ВРЕМЕПЛОВ ИЗ 2008.

Тадић: Стављамо тачку на сукобе; Дачић: Не може се мењати прошлост

Тадић, који је у то време био председник Србије и Демократске странке, и Дачић су током сарадње у претходној власти потписали Декларацију о политичком помирењу њихових странака (18. 10. 2008)

ТАДИЋ: Декларација није само посвећена будућности, већ и прошлости јер су сукоби у прошлости били такви да су претили да разграде земљу. Желимо да ставимо тачку на политику конфронтација, која угрожава стабилност земље.

ДАЧИЋ: Прошлост се не може променити, али се садашњост и будућност може обликовати и градити тако да Србија буде целовита, економска и културно развијена држава.

Е. С. Т.

Оставите Коментар