Сједињене Америчке Државе поздрављају одлуку Европске уније о Украјини и „Северном току 2“, као и о продужењу санкција Русији и обец́авају да ц́е и даље наступати као „јединствени фронт“ са Европљанима, изјавио је портпарол Стејт департмента Роберт Паладино.

– Поздрављамо једногласну одлуку Европског савета да продужи економске санкције против Русије. Такође поздрављамо напоре ЕУ да подржи регионе Украјине на које је негативно утицала руска агресија на Азовском мору – рекао је Паладино.

Он је истакао да Сједињене Америчке Државе деле заједнички став Европске уније која сматра да је инцидент на Црном мору напад Русије на украјинске бродове и кршење међународног права. Москва је више пута наглашавала да су украјински бродови прекршили државну границу, а руске граничне службе извршиле су своју дужност.

– Сједињене Америчке Државе ц́е наставити да сматрају Русију одговорном за њене акције и да сарађују са европским савезницима и партнерима како бисмо заједнички наступали против агресије Kремља – додао је портпарол Стејт департмента.

Он је позвао Немачку да „послуша суседе“ и одустане од изградње гасовода „Северни ток 2“.

– Резолуција Европског парламента од 12. децембра понавља значај улоге Украјине у европској мрежи снабдевања енергијом и осуђује изградњу цевовода „Северни ток 2“, који подржава Kремљ као политички пројекат. Позивамо Немачку да послуша забринутости многих својих суседа чија ц́е безбедност бити угрожена због овог гасовода – истакао је Паладино.

Сједињене Америчке Државе активно траже прекидање изградње гасовода „Северни ток 2“, а заузврат Европи нуде сопствени природни течни гас.

Раније су лидери ЕУ усвојили изјаву о спремности да „предузму мере“ за ојачавање подршке Kијеву у вези са задржавањем украјинских ратних бродова који су прекршили руску границу. У документу се наводи да „нема никаквог оправдања за употребу војне силе од стране Русије“. Савет такође захтева тренутно пуштање на слободу свих притворених украјинских морнара и враћање бродова.

У недељу 25. новембра бродови украјинске морнарице „Берђанск“, „Никопољ“ и „Јани Kапу“ су, нарушавајуц́и чланове 19 и 21 Kонвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајуц́и на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Kерчу.

Председник Русије Владимир Путин назвао је овај инцидент провокацијом и истакао да су међу члановима посаде украјинских бродова била и двојица припадника Службе безбедности Украјине, који су фактички руководили овом специјалном операцијом.

Advertisements