Проглашавање персоном нон грата непримењиво је на сараднике Уједињених нација, саоштила је прес-канцеларија УН поводом одлуке приштинских власти да прогласе непожељним присуство руског дипломате Михаила Красношчекова ког је 28. маја ухапсила и претукла косовска полиција.

Красношчекова је 28. маја претукла косовска полиција. Дијагностиковани су му преломи лобање и горње вилице. Рус је касније превезен у Београд на лечење. Косовске власти су саопштиле да ће захтевати да му буде одузет имунитет сарадника УН.

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај је саопштио да су приштинске власти Красношчекова прогласили „персоном нон грата“.

Акција специјалних полицијских одреда самопроглашеног Косова на северу покрајине почела је 28. маја ујутру, под изговором да је реч о акцији против организованог криминала.

Косовска полиција је упала на север Косова и Метохије у оклопним возилима. Локални Срби су поставили барикаде на трасама у Косовској Митровици и Зубином Потоку и сукобили се с полицијом, након чега је дошло до пуцњаве.

Неколико људи је повређено, међу њима и троје полицајаца, новинар и два сарадника Уједињених нација.

Косовска полиција је саопштила да је током операције ухапшено 19 њених сарадника, а власти Србије су навеле да је ухапшено деветоро грађана. Шесторо је ослобођено 30. маја, а троје су на лечењу у болници у Косовској Митровици.

Председник Србије Александар Вучић издао је наређење о подизању Оружаних снага и Министарства унутрашњих послова Србије у стање пуне борбене готовости.

Оставите Коментар