Српска самоходна хаубица „Александар“ има шансе да се нађе у наоружању војске САД, а то ће бити могуће ако овај моћни и модерни производ српске војне индустрије прође захтевне тестове на војном полигону у Јуму почетком 2021. и наравно, победи конкуренцију.

Војска САД наиме тражи нову самоходну артиљеријску платформу за опремање својих високо покретних бригада које тренутно користе вучне хаубице М777.

Према писању познатог магазина The Drive, у одељку The War Zone, у конкуренцији за појачање ових јединица америчке војске су компаније из Израела, Шведске, САД, и – Србије!

Произвођачи из поменутих земаља ће учествовати на бојевом гађању на војном полигону у Јуми у Аризони почетком следеће године.

Како наводи портал War Zone, српска компанија Југоимпорт преко свог америчког партнера Global Military Products (GMP) послаће на пробу „Александра“ најновију варијанту самоходне хаубице калибра 155 мм Нора Б-52, чији је развој започео Војно-технички институт у Београду почетком 2000-их.

„Александар“ као најновија верзије система Нора Б-52 представљен 2017. године има вишеструка побољшања, укључујући и рачунарско управљање ватром, ауто-пуњач са магацином од 12 пројектила, као и простор за складиштење још 24 гранате на камиону. „Александар“, има потпуно редизајнирану куполу, а све постојеће верзије Нора Б-52 користе модификовану шасију камиона 8×8 из ФАП-а.

Брзина којом гађа „Александар“ је 6 граната у минути, што је брже од „Норе“. Нова топ хаубица долази у комплету са командно-извиђачким возилом и брзо напушта положај, користећи тактику „удари и бежи“. „Александар“ је апсолутно аутоматизован, па је време преласка из маршевског у борбени положај знатно смањено, те му је од тренутка заустављања до испаљивања прве ракете потребно свега 60 секунди!

Иначе међународна војнотехничка струка нашу војну индустрију класификује као прилично јаку када је у питању технолошка оспособљеност за производњу далекометних артиљеријских оруђа (самоходне хаубице, вишецевни лансери ракета и оперативно-тактички ракетни системи).

Оно што посебно привлачи међународне купце артиљеријског наоружања са жигом (Made in Serbia), је његов квалитет али и конкурентност када је у питању цена.

Оставите Коментар