Да ли вас статус азиланта чини квалификованим за одређени посао и да ли то значи да неко ко нема тај статус треба да остане на бироу? Уколико сте држављанин Србије кој се нада послу у пицерији остаћете на бироу…

У самом центру Београда отворена је пицерија Пица Лаганица, у којој ће радити искључиво мигранти/избеглице и тражиоци азила. Ради се о пројекту амбасаде Сједињених Америчких Држава, Немачке, Kомесаријата УН за избеглице и политичке НВО Балкански центар за миграције.

Американци су у објекат уложили 25.000 долара, за реновирање као и куповину потребне опереме док Немци организују обуку радника. На манифестацији отварана били су пристуни нови амбасадор сад Ентони Годфри и немачки амбасадор Томас Шиб.

Сама Америка тренутно води анти-миграциону политику и администрација Доналда Трампа је драстично смањила број миграната који улазе у њихову земљу, међутим амбасада у Београду по свему судечи жели да стимулише миграцију.

Пицерија лоцирана је у Цетињској улици.

Исмаил(38) дошао је у Беоргаду из Судана (Земље у којој нема рата). Након четири године у Србији добио је право на рад и запослење у пицерији, а ова обука му није тешко пала с обзиром на то да има десетогодишње искуство у кулинарству.

– Имам посао , задовољан сам, јер могу да платим рачуна и обезбедим себи основне животне потребе – рекао је Исмаил.

– Учили смо све и свашта, правимо пице, стављамо тесто. Морате да знате за тесто који састојци су потребни – додала је једна од радница у пицерији.

Предузеће су, у присуству бројних гостију, отворили амабасадори САД и Немачке, Ентони Годфри и Томас Шиб, који су запосленима уручили дипломе. Они су пробали пицу испечену у новој фирми и сагласили се да је одлична.

Фирма ће запошљавати избеглице и тражиоце азила који су стекли радну дозволу.

Оставите Коментар