Део војног пакета који ће Кина испоручити Србији биће и супертенк МНТ-2000, сазнаје Српски телеграф. Ово моћно оружје које су експерти и у Пекингу дуго развијали показало је на тестовима изванредну ефикасност, због чега војни стручњаци оцењују да ће српске оружане снаге од овог аранжмана имати велику корист.

Добро упућени саговорници нашег листа објашњавају, међутим, да Кинези ништа не раде случајно. Они на овај начин, између осталог, враћају дуг који имају према нама још од НАТО агресије, када смо им уступили делове америчког чуда од авиона, невидљивог Ф-117, урађеног у стелт технологији, који је наша ПВО оборила изнад Срема и који је пао у атару села Буђановци.

На основу тога, Кинези су по принципу такозваног обрнутог инжењеринга развили своје стелт летелице и буквално их те исте 1999. године испробали. Процењује се да тиме не само да су добили нову технологију, већ су и уштедели огроман новац који би дали за развој једног таквог пројекта. У то време спекулисало се и да су Американци бомбардовали кинеску амбасаду у Београду у знак освете што су Кинези дошли до делова њиховог чуда од авиона.

УЗЕЛИ УЗОРКЕ

Лидер радикала Војислав Шешељ за Српски телеграф потврђује да су делови невидљивог Ф-117 предати у руке Кинезима.

– Ја сам тада био потпредседник Владе Србије, ми смо као власт тада дали Русима и Кинезима све да прегледају, да узму узорке, све што су хтели. Потврђујем ову причу, ја сам лично на томе инсистирао, да им предамо све што их је интересовало – каже Шешељ.


Шта још добијамо

– ракете WС-3А домета до 300 км, уз могућност да их производимо заједно са Кинезима

– дронове са ласерским бомбама


Генерал Владимир Лазаревић за наш лист поручује да је обарање авиона Ф-117 1999. године привукло пажњу Кине и других светских сила.

– Врло је могуће да је део те технике послужио за даља истраживања – истиче Лазаревић.

Кустос Музеја ваздухопловства у Београду Игор Марјановић каже да је чуо за причу да смо 1999. предали делове невидљивог Ф-117:

– Сећам се, то је био ванредни догађај, авион је пао и војска је дошла одмах да обезбеди цео простор. Ф-117 је пао са висине од неколико хиљада метара и расуо се на све стране. Е сад, да ли су баш те делове Кинези искористили да би направили свој стелт, то не знам.

ПРОМЕНА ВЛАСТИ

Према речима упућених саговорника нашег листа из војних кругова, Кинези нису крили колико су нам захвални, али их је промена власти у Србији, 5. октобра 2000. године, натерала да преиспитају своје планове о војној сарадњи.

– Јасно им је било да је на власт у Србији дошла очигледно прозападна струја и да би све њихове војне тајне које би поделили са Србијом зачас завршиле у Вашингтону – објашњава нам један бивши генерал и додаје да се све променило после 2012. године, када је Демократска странка пала с власти.

Зашто је бојна сарадња активирана у пуном обиму, можда најбоље описују речи кинеског амбасадора у Србији Ли Манчанга:

– Ми подржавамо политику Србије коју води председник Вучић – подвукао је он.

Војни аналитичар Мирослав Лазански сматра да је набавка војног наоружања од Кинеза одличан посао за Србију, јер су они, како каже, јефтинији од других минимум шест пута, а и никада неће политички условљавати Србију.

Иначе, да је Кина наменила супертенк МБТ-200 Србији сведочи то што је он представљен нашој делегацији у Пекингу на челу са министром Вулином.

Перформансе тенка МБТ-2000

– називају га супертенк због огромне убојите моћи
– наоружан топом калибра 125 мм
– главни борбени тенк у кинеским оружаним снагама
– опремљен трочланом куполом са аутоматским пуњачем топа
– има комплетну опрему за ноћна деловања
– знатно мањи и лакши од највећег броја западних борбених тенкова
– прилагођен за уградњу било којег мотора и мењача страног порекла

Марија Р. Илић