Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је унапред најавио шта ће поједини политичари радити одмах после избора и да га зато тренутна дешавања на улицама, оптужбе за крађу избора и друге измишљотине не изненађују.

Тањуг

– За мене је веома тешко да политичарима који не знају шта желе одговорим на глупости које изговарају. Ја сам унапред најавио шта ће поједини политичари покушавати да ураде после избора. Били су мало шокирани резултатима, а онда су се у року од 24 сата ипак организовали и почели демонстрације – рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су неки политичари који су планирали сукобе на улицама, очекивали да ће „диктатор“ извести кордоне полиције на људе који протестују.

– Оно што су они желели били су сукоби, трикови из уџбеника, да дају цвет полицајцима, да примене патетичне трикове који су примењивани у многим земљама. Ми смо склонили полицију и војску да могу да раде шта хоће, колико хоће, једино што не може јесте насиље – поручио је Вучић.

– Мислим да је ово прави празник демократије – назначио је Вучић и поручио да свако може где хоће, испред скупштине, владе, и кад год хоће да искаже своје незадовољство и да је то све у реду све док је мирно и док се не угрожава уставни поредак земље.

– Јуче је било 8.400 људи, који су протествовали испред Владе, највише их је у једном моменту било 9.550 док их је испред Палате Србија било 5.700 – прецизирао је Вучић и навео да су то праве цифре и да је у сваком случају то велики број.

Додао је да све те људе поштује и да их разуме и да има осећај да они нису увек разумели њега, али ни он њих и да треба да отворе дијалог и разговарају.

Премијер је поручио да ће изборна воља грађана бити поштована и да ниједног секунда неће бити угрожена.

Како је рекао, други су имали двоструко више конторолора него они, чак и на КиМ, да је било свега 42 приговора од којих је осам уважених и то због ситних неправилности и додао се овакве ствари раде када не могу да се добију гласови на програмима, па се онда служи свим и свачим.

– Што се тиче Јанковића он је одувек био политичар није никада обављао други посао иако је имао другу функцију – навео је Вучић.

Тањуг

Приче о крађи гласова, рекао је Вучић, су обична будалаштина. Ништа у животу нисам украо, и ову флашицу воде сам платио. Како је рекао, замолиће РИК, односно чланове СНС у Комисији, да отворе џакове са бирачких места 27 и 85, која Јанковић помиње и да јавно, пред новинарима и камерама преброје гласове.

На питање како коментарисе Јанковићеву тврдњу о више од 300.000 покрадених гласова, до које је дошао на основу два бирачка места, рекао да је „математичка рачуница којом су дошли до тог броја смешнија и од онога што је својевремено радио Радуловић.

– Има политичара који изгубе и пруже руку, али и оних који се неодговорно понашају и за које је и пре избора проценио да ће насиљем реаговати на лоше резултате – приметио је Вучић и додао:

– Ево предложићу, а мислим да као председник Србије имам законодавну иницијативу, да се промени закон и да од сада онај кандидат који освоји 45 одсто мање гласова од првопласираног одмах постане председник Србије, а да онај следећи буде премијер – нашалио се Вучић.

Вучић је подсетио да је прво било речи о 800.000 „украдених гласова“, односно тврдило се и да су то гласови преминулих, уз опаску да су то „мртви устали из гроба па гласали“ а да се сада са тог броја спало на 300.000.

Како је рекао, неки полазе од себе и ти политичари знају да су лопови, а неки чезну да примају плату од 3.500 евра и мисле да и други раде оно што они раде.

Тањуг

Поводом претњи које стижу из Приштине, Вучић је рекао да треба наставити дијалог, избећи инциденте и спустити тензије:

– То је предлог за људе у Бриселу и Приштини. Данас би било лакше да одговарам на увреде и претње, али важније је да урадимо нешто да стабилизујемо ситуацију, сачувамо мир и разговарамо о свему што су кључни проблеми – нагласио је Вучић.

Вечерас са Цераром о Агрокору

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће вечерас са својим словеначким колегом Миром Цераром разговарати о проблему Агрокора.

– Вечерас око шест часова разговараћу са премијером Цераром. Наш тим је спреман, а и он је са својим тимом спреман за разговоре. Верујем да ћемо имати веома успешан дијалог – објаснио је он на конференцији за штампу.

Вучић је изразио уверење да ће са премијером Цераром моћи да реши проблеме у Србији и Словенији.

Премијер Вучић је још јуче најавио да ће разговарати са својим словеначким колегом како би две земље предузеле мере да се заштите од последица које са собом носе проблеми у Хрватској због концерна Агрокор.

Вучић је тада казао да запослени у Србији и добављачи Меркатора С, који је део Агрокора, не морају да брину.

Он је истакао да не може једна потерница, једна истрага, једна оптужница за најтежа кривична дела да буде довољан разлог некоме да прети опстанку целом народу.
– То је неодопустиво. Не може то да разуме ни држава Србија, ни једна друга земља на свету и те претње заслужују највећу и најоштрију осуду – казао је Вучић.

Извор: informer.rs