Косовка девојка је главна личност у истоименој српској народној песми. Она је млада девојка која после боја на Косову лута по бојном пољу, поји и вида ране рањеним ратницима, тражећи вереника, кума и девера – Топлица Милана, Милоша Обилића и Косанчић Ивана.

Фото: Wikipedia

Најзад наилази на тешко рањеног ратника, по народној песми витеза Павла Орловића, и док њему помаже он јој открива да су сва тројица јунака које тражи погинула у бици. Након исповести, и Павле умире на њеним рукама.

Песма “Косовка девојка” убраја се, заједно са песмом “Смрт мајке Југовића”, у најлепше народне песме икада настале у Србији. Као таква, послужила је као инспирација нашем славном сликару из периода реализма Урошу Предићу који је 1919. свету представио истоимену слику.

Скица за дело је настала 1914. и била је намењена Колу српских сестара за израду разгледница које би биле продаване у хуманитарне сврхе. Предића је вероватно инспирисала баш Косовка девојка јер је у њој видео “прву болничарку” из српског националног мита. Међутим, догодио се Први светски рат и сликар је дело завршио тек 1919.

Оно што такође мало људи зна, јесте чињеница да је за лик Косовке девојке, Предић узео стварну особу – Београђанку Лепосаву Станковић.

О Лепосави се јако мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је “Косовка девојка” настала била двадесетогодишњакиња.

Позната је само једна фотографија на којој се може видети како је Лепосава изгледала. На њој се налази трећа са леве стране.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10155801325634433&id=774879432

Зна се и да се Лепосава удала и да се након тога презивала Лулик. По доступним информацијама изгледа да је цео живот провела у Београду, јер још увек има људи који је памте из познијих дана живота. Кажу – и у старости је била прелепа.

Осим тога, ваља поменути још и ово – Политка од 3. марта 1995. пренела је кратку вест: “Умрла ‘Косовка девојка’”.

У БЕОГРАДУ ЈЕ, САСВИМ ТИХО, 2. МАРТА ИЗЈУТРА, У 96. ГОДИНИ УМРЛА ЛЕПОСАВА ЛУЛИК, РОЂЕНА СТАНКОВИЋ, ЗАУВЕК ОВЕКОВЕЧЕНА КАО ДВАДЕСЕТОГОДИСЊАКИЊА НА ЧУВЕНОМ ПЛАТНУ УРОША ПРЕДИЋА “КОСОВКА ДЕВОЈКА”.

Није познато да ли је витез Павле Орловић са слике постојао или је плод сликареве маште.

Извор: dnevno.rs

--