Лепа Рускиња Ана, која већ годинама живи ван своје отаџбине, одлучила је да похвали нашу земљу и људима широм света до детаља објасни зашто сматра да је боље живети у Србији, а не у Немачкој.

Ана, која је последњих пет година радила, студирала или волонтирала у Немачкој, Грчкој, Аустрији, па чак и далекој Индији, имала је доста тога похвалног да каже о нашој земљи.

 • Да ли је живот у Србији бољи од живота у Немачкој? Вероватно ћете помислити да сам луда што ово уопште питам, јер ће многи рећи да нема ничег бољег од живота у Немачкој, држави у којој живи и на хиљаде и хиљаде Срба. Али, да вам кажем нешто, живот може бити у бољи у Србији за неке људе, па можда чак и за вас – прича у свом влогу лепа Рускиња.

Поредећи нас са Немачком, Ана каже да је Србија боља за живот пре свега због трошкова живота.

 • Нека вас не изненади али је Србија једна од најсплативијих земаља за живот у Европи. На пример у Србији ће вас коштати упола мање да једете негде ван куће него у Немачкој. Упола мање пара ће вам бити потребно приликом куповине прехрамбених производа, 40 одсто мањи су трошкови превоза, 56 одсто су мањи трошкови за смештај… – набраја Ана у снимку све разлоге због чега је живот у Србији бољи него у Немачкој.

Она сматра да у Србији супер могу да живе они који се баве бизнисом онлајн, или су „дигитални номади“.

 • У Немачкој су за такве послове порези много већи, ту су још и друге компликације, уредбе… У Немачкој вас много више кошта да водите такав посао – каже Ана и додаје да у Србији од таквог посла може лепо да се живи, док у Немачкој не би могао да добијеш ни боравак да би водио посао.

Ана истиче да у Србији би био задовољан свако ко се бави ИТ бизнисом, јер би могао лепо да зарађује.

 • Немачка је добра ако сте рецимо инжењер – каже она.

Рускиња каже да пресељење у Немачку кошта много, и по неколико хиљада евра, док у Србији то износи то много мање.

 • Овде су јефтинији станови, лакше их је пронаћи, па не морате да се надмећете са другим станарима. У Немачкој када идете да гледате стан унутра ћете затећи много њих који су већ заинтересовани, па зависите од власника који на крају доноси коначну одлуку о томе кога ће пустити у стан – прича Ана.
 • У Немачкој ће вам тражити три депозита, а овде многи траже један, а потом кирију плаћате месечно – истиче она.

Свиђа јој се и што у Србији има доста намештених станова за издавање, док су у Немачкој углавном празни станови.

Србија има бољи интернет

Ана је просто одушевљена како интернет ради у нашој земљи. Каже да се у Немачкој многи жале на покривеност, али да у Србији тих проблема нема.

 • Интернет у Немачкој је скуп и често тешко доступан, док у Србији имате интернет готово свуда и много је бржи. Сада сам у стану где имам најбржи интернет у животу. Само лети! – одушевљена је млада Рускиња.

„Ово је Балкан“

Немачка је, према њеном мишљењу мало боље „опште организована“. Каже да су тамо правила јасно постављена и да их готово сви поштују.

 • Ово је Балкан, и можда овде баш ствари некад не функционишу најбоље, али сва та правила у Немачкој могу да излуде човека. Поготово оне људе који воле да живе слободније, који неће да буду спутани – истиче она.

Сматра да је у Србији додатна предност што код нас радње раде увек и свуда.

 • У Немачкој недељом ништа не ради. И другим данима радње се затварају раније, а у мањим градовима баш доста раније. Тај проблем у Србији нећете имати. Код њих раде неке продавнице 0-24, имате трафике, имате све. Можете да наручите кад вам нешто треба – каже Ана.

„У Немачкој си увек странац“

Ана сматра да се свако ко дође стране у Немачкој буде посматран као странац. Каже да Немци нису много срдачни и не прихватају људе тако лако.

 • Такав им је менталитет, морате баш да се потрудите да их „освојите“. Ако се не потрудите, могуће да нећете имати ниједног пријатеља у Немачкој. У Србији су сви тако срдачни, гостољубиви, воле људе који су заинтересовани за њихову културу, обичаје… Спремни су да све поделе са вама, да вам помогну и да учине да се осећате прихваћено – каже Ана.

Она је истакла и да смо велике патриоте, које воле своју државу и народ и зато обожавају да странце упознају са лепотама Србије.

 • Немци се не односе према својој земљи тако, а мени се баш свиђа што су Срби посвећени својој земљи и покушавају да је покажу у најбољем светлу – каже Ана и додаје да је то инспирише, поготово то што Срби много воле да причају о својој историји док то, како тврди, са Немцима није случај.

„Српска кухиња кида“

Ана се искрено извинила Немцима, и признала да уопште не воли њихову храну.

 • Ваша храна се заснива на свињетини, кромпиру и хлебу. У Србији исто доста једу месо, али разно и здраво месо. Мање је масно, а јеловник им је уопштено разноврснији. Србија производи доста воћа и поврћа, а храна им је веома укусна и баш ми се свиђа – каже Ана.

Одушевљена је палачинкама, јер је подсећају на Русију, док је палачинке, каже, тешко пронаћи у Немачкој.

Србија је ближа мору, боље је и време

Свиђа јој се и време у Србији, каже да је одушевљава што не пада киша често, док у Немачкој често киша пада скоро сваки други дан.

Свиђа јој се и што после само неколико сати вожње може да се стигне до мора.

 • Србија је у средишту Балкана и одавде можеш да одеш где хоћеш, да обиђеш околне земље. И Немачка је добро позиционирана, али зависи шта те више привлачи – каже Ана.

Испод Аниног снимка су одмах кренули да се ређају коментари. И у већини случајева су људи истакли да је управу.

 • У Немачкој сам живела 27 година, последњих 11 живим у Србији, много је волим – пише у једном коментару.
 • Морам да ти кажем да си скроз у праву. Ја сам у Швајцарској већ 20 година, уместо у Црној Гори и много тога почиње да ме нервира. Вероватно култура, овде те пријављују кад год нешто урадиш и све много кошта. Хвала ти за овај видео – написао је други корисник.

Било је и оних који су покушали да „одбране“ Немачку.

 • Добро, живим овде, није да баш тако често пада киша. Верујем да је у Србији топлије, али време у Немачкој није тако страшно као што кажеш. Ипак, што се тиче интернета управу си. Корона криза је то свима ставила до знања и надам се да ће коначно то поправити – стоји у једном коментару.
 • Овде у Немачкој што се тиче пореза може да се каже да од јануара до јуна радиш за државу, после радиш за себе. Нисам сагласан ни што се тиче хране, и овде је разноврсна, можда ниси пробала. Није истина ни да овде не могу да стекну пријатељи, може, само покажи интересовање. Што се тиче патриотизма, такви су они који немају чиме друго да се поносе. И није истина да Немачка не прича о својој историји, напротив, баш отворено прича, чак и оном „тешком делу“. Пуно је документарац и музеја – истако је други корисник Yоутубе-а.

Било је и корисника који никад нису били у Србији, а које је ова Анина прича подстакла да дођу да нас посете.

 • Морам да дођем да посетим Србију. Чуо сам добре ствари од разних људи, Американаца, Кинеза, Британаца, сад и од лепе Рускиње. Био сам у Хрватској и Босни као клинац и свидели су ми се колико су срдачни – написао је један човек.

Оставите Коментар