Популација у целом свету све више расте, а воду све мање прерађујемо иако је свака кап право благо. Подаци који сведоче о загађењима мора и океана су сваког дана све лошији, и свакако је извесније да ће се у годинама које долазе највише ратова водити због воде која је свима потребна и без које не можемо да живимо. Оне земље које поседују реке и језера, а међу којима је и Србија, су праве оазе и то морају ценити и чувати.

Овако говори, у интервјуу за „Новости“, Хелга Пијаже, оснивач фондације „Страст мора“, која је као члан познате породице у чијем власништву је један од водећих брендова производње сатова и накита, искористила утицај како би широм света радила на програмима заштите животне средине, а пре свега мора, река и океана:

Људи данас нису свесни са каквим непоштовањем се односе према водама и колико су ти поступци опасни за будуће генерације. Мисија фондације је да едукујемо децу широм света о важности воде, опасностима са којима се суочавамо и о решењима која су пред нама. Вода нам даје снагу, а океани производе око 50 одсто нашег дневног кисеоника.

Да ли је и у овом случају едукација најмлађих могуће решење проблема?

  • Циљ нам је да постигнемо да се у сваком резреду у основним школама широм света, када се све сабере, барем пет сати годишње прича о води и њеном значају, односно о еколошким темама. У данашњем свету модерних технологија морамо да се изборимо да што више говоримо о проблемима који нас муче и са којима се сусрећемо. Хоћемо да едукујемо децу од малих ногу како да стичу здраве навике које се односе на очување вода.

Светска истраживања све више указују на страшне чињенице нестајања подводног света. Ко више уништава воде наше планете, појединци или компаније?

  • Тешко је то рећи, а не заћи у дубље политичке сфере. Зато се трудим да се што више базирам на образовању, пре свега деце, и то кроз уметност. Али, свакако не може се прескочити чињеница да су воде све топлије, што утиче на живот подводног света. Огромне су и количине отпада које се нагомилавају и све је то опасно по људе. Јер, све се то враћа нама, вода постаје отрована, а наша будућност у опасности. Можда бисмо огромне количине отпада могли брже да очистимо када би били постављени сателити који би снимали водене површине и указивали где се смеће нагомилало.

Да ли сматрате да је пластика највећи узрок загађења вода?

  • Пластика је веома добар изум, али само ако се користи на прави начин. Ако узмемо пластичну чашу, попијемо воду, бацимо је, и ако она заврши у некој реци или океану, нисмо ништа постигли. Само израчунајте, током једног авионског лета колико се чаша подели путницима… Када се тај број помножи са свим летовима током једног дана, збирне цифре које добијемо су фрапантне, а сва та пластика углавном заврши у океанским водама.

Активности ваше организације заступљене су у Монаку, Канади и многим земљама Европске уније, а за средиште на Балкану одлучили сте се за Београд?

  • Београд и Србија су средиште пољопривредне индустрије на Балкану. Ми радимо у градовима са великим бројем становника јер се обраћамо школама и медијама, а Београд то јесте. Овде сам доживала диван пријем, што ме је задржало.

Били сте лане у Србији како бисте пронашли произвођаче вода са којима је требало да се договорите о стратешком пратнерству?

  • Нашли смо партнера, и радимо на постизању договора око заједничке сарадње. Када будемо могли да причамо о томе, рећи ћемо име фирме из Србије са којом ћемо сарађивати.

Један од проблема и у нашој земљи представља изливање делова канализације у реке?

  • Најпаметније решење је изградња фабрика за пречишћавање воде, које и када најпрљавија вода прође кроз одређене филтере избацује само чисту течност. Оне су умногоме помогле великим светским престоницама да смање ниво загађености вода.

ПОТРЕБНИ СУ НАМ ЈУНАЦИ

„Страст мора“ подржавају многи познати људи – принц Алберт, Андреа Бочели, Мајкл Џордан… Колико они могу да утичу на људе да промене свест?

  • Важно је напоменути да се свест појединаца о загађењу све више развија, као и да смо све више упућени у проблем загађења. Обичним људима су потребни јунаци како би се угледали на њих, а мени и мојој фондацији подршка познатих много значи јер се и појединци онда угледају на њих.

Јелена Динчић

Leave a Reply