Ватикан је прогласио „ванредно стање“ због све више пријава о „демонским активностима“ и организовао обуку свештеника за егзорцизам (истеривање ђавола)

Фото: Ap photo/Reuters
Фото: Ap photo/Reuters

Између 16. и 21. априла у Риму ће бити одржани курсеви егзорцизма, чију ће основу чинити „молитва за ослобађање душа од злих духова“.

Вест о порасту „демонских активности“ и „опседања“ објављена је након што је Ватикан демантовао да је папа Фрања утврдио да „пакао не постоји“.

Новинар Еуђенио Скалфари оптужен је за искривљивање папиних речи, пошто је објавио његову изјаву у којој се наводи да:

„Пакао не постоји, постоји само нестанак грешних душа“.

Међународно удружење егзорциста, које подржава Ватикан, прогласило је „ванредно стање“ након великог пораста броја захтева за овим обредом.

Ватикански радио је објавио изјаву свештеника Бениња Палиле, који тврди да око 500.000 верника затражи егзорцизам сваке године само у једној држави – Италији.

Најистакнутији ирски егзорциста Пет Колинс позвао је више свештеника на обуку за егзорцизам, наводи британски лист Дејли Мејл.

Он тврди да се потражња за његовим услугама вишеструко повећала током последњих година. Колинс наводи да свештеници треба да науче да разликују знаке психичке болести од опседнутости демонима.

Извор: srna.rs