Поштовање руског закона је гаранција за пословање америчких компанија у Русији, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Коментаришући наводе листа „Њујорк тајмс“ који тврди да су „Гугл“ и „Епл“ обрисали апликацију „Наваљни“ због претњи њиховим запосленима кривичним гоњењем, Захарова је поручила да ту интерпретацију оставља на савест америчким медијима „ако је уопште имају“.

„У ствари је све много једноставније: потребно је поштовати руски закон. То исто траже друге земље од страних компанија и држављана који послују на њиховој територији“, написала је Захарова на Телеграму.

Како је нагласила, да су „Гугл“ и „Епл“ почели да се придржавају упутстава када су им послата, не би било позива на седницу комисије и потребе за вођењем јавне полемике.

„Верујем да су мислили да ће бити ‘као и увек’: подићи ће буку у јавности и све ће бити као пре. Али та времена за америчке компаније су прошла – неће бити као пре“, поручила је она.

Руска служба „Роскомнадзор“ захтевала је 20. августа уклањање апликације „Наваљни“ из онлајн-продавница „Епл“ и „Гугл“ на основу захтева Генералног тужилаштва Русије да ограничи приступ ресурсима повезаним са „Фондом за борбу против корупције“ (организација призната у Русији за невладину организацију-страног агента и екстремистичку организацију) чији је оснивач Алексеј Наваљни. Дан након заседања Комисије Савета федерације за заштиту државног суверенитета и спречавање мешања у суверене послове Русије апликација је нестала из продавница апликација две америчке компаније.

Шеф Комисије Савета федерације Русије за заштиту државног суверенитета Андреј Климов изјавио је да је апликација уклоњена из продавница апликација након читавог низа догађаја, конкретно, разговора са америчким амбасадором у Русији.

Оставите Коментар