Жозеп Борел најавио да ће делегирати специјалног посредника за дијалог и активније се укључити у решавање косовског проблема. Србија је спремна да настави дијалог чим се укину таксе, поручио председник Вучић.

Очекујем наставак дијалога Београда и Приштине у што скоријем року, одмах након формирања „владе Косова“. Европска унија биће спремна да настави са посредовањем у том дијалогу, а ја сам већ предложио да се именује посебан изасланик, поручио је јуче током прве посете Београду нови шеф европске дипломатије Жозеп Борел.

Борел је непосредно након састанка са председником Србије Александром Вучићем рекао да дијалог мора да се настави и најавио веће ангажовање ЕУ у решавању косовског проблема. Према његовим речима, процес придруживања Србије ЕУ требало би да иде брже, што захтева већи ангажман обе стране, као и да се спољна политика Београда програмски усагласи са спољном политиком Брисела.

Запад не одлучује

Према његовим речима, није на ЕУ да одлучи шта ће бити крајњи резултат дијалога, већ је то на Београду и Приштини.

  • Али ЕУ мора да се ангажује снажније у посредовању, знатно снажније него последњих месеци. За мене је Западни Балкан део Европе и треба да буде део ЕУ. Ви јесте Европа и географски и културолошки и економски… – поручио је Борел, чија се посета нашој држави тумачи и као део дипломатске офанзиве Брисела после све већег ангажовања САД у процесу решавања косовске кризе.

Шеф ЕУ дипломатије, одговарајући на питања новинара, навео је и да САД никако не могу саме да уведу Косово у Уједињење нације.

  • Вашингтон је много моћан, али не може он сам да понуди Косову столицу у УН. Постоје и друге земље, не само земље Европске уније, већ и Кина, Русија, Индија… И оне се питају и мислим да сви разумеју да Косово не може да буде признато од целокупне међународне заједнице – нагласио је Борел, који је у српску престоницу дошао из Приштине, где је рекао да таксе од 100 одсто морају одмах да буду укинуте.

Његов домаћин, председник Србије Александар Вучић, на другој страни, поновио је да је Београд спреман да настави разговор одмах након укидања приштинских такса.

  • Људи не треба да очекују лаке и дивне вести, јер их нема. Борел је поновио да без решења у дијалогу са Приштином европска перспектива Србије није извесна. Зато морамо да покушамо да радимо на постизању компромиса. Рекао сам Борелу најотвореније да смо можда имали шансу пре неколико година, али да је свака идеја о компромисном решењу готово убијена. Ипак, од компромиса не смемо одустати. Искрено, не видим више како би компромис могао данас да изгледа. Али спремни смо да одмах по укидању такса седнемо за сто и разговарамо о свим суштинским питањима у односима Београда и Приштине – истакао је Вучић.

Отворите границе

Председник Србије је замолио Борела да, уколико Србија не може одмах да уђе у ЕУ, нађе решење ван уобичајених правила.

  • У том случају тражимо да се бар отворе границе између Србије и Европске уније и посебно у региону. То би много значило за економски напредак свих нас – закључио је Вучић.

М. Дакић

Оставите Коментар