Црквена општина Прокупље и Удружење „Бог се јави“ , који су традиционално организатори Богојављенске трке у Прокупљу, одустали су од овогодишње организације манифестације, неће се пливати ни у Ужицу и Крупшевцу, док су у Варварину и Брусу поручили да упркос корони, не одустају од традиције. Пливаће се у Јагодини, Ћуприји, Београду.

Како је Informer-у потврдио старешина прокупачке цркве протојереј Никола Илић, Богојављенска трка се неће одржати због пандемије коронавируса.

У Прокупљу ће уместо пливања даривати прворођену бебу

  • Ипак, одлучили смо да даром који увек иде победнику дарујемо прворођену бебу на овај велики празник. Она ће добити златни крст и остале оклоне које увек спремимо- најавио је Илић.

Трка за Часни крст у Прокупљу се организује од 2013. године и до сада без обзира на временске прилике није отказивана. Ово ће бити прва година да она буде симболично означена рођењем.

Богојављење без пливања у Крушевцу, пливаће се у Брусу и Варварину

По одлуци Штаба за ванредне ситуације Крушевца ове године неће бити одржано пливање за Часни Богојављенски крст, па неће бити ни традиционалног витешког надметања на Западној Морави у Белој Води и Расини код Шаврана, али неће изостати сечење славског колача.

У Брусу и Варварину, медјутим, одлучили су да се бојављенско пливање не прекида. Тако ће Брусјани за Часни богојављенски крст у организацији Месне заједнице Дупци и Туристичке организације Брус без публике пливати на језеру Ћелије, а мештани Варварина ће пливати у хладној Великој Морави у селу Варварин код Варварина.

Витешком надметању претходиће богојављенска литургија и литија, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Без пливања у Ужицу

Ове године ће изостати пливање за Часни крст које се већ 12 година организује на Богојављање на реци Ђетињи у Ужицу.

  • После детаљног разматрања градско руководство и свештенство ужичке цркве донело је одлуку да се ове године не одржи пливање за Часни крст. Прво, сви пријављени пливачи би морали да ураде ПЦР тест и да буду негативни а обавезно је да сви учесници прођу лекарски преглед. То би било само додатно оптерећење за лекаре Дома здравља, који имају препуне руке посла.

Затим немамо довољно велики простор за преко двадесет пливача где би се пресвукли. Надам се да ћемо идуће године организовати пливање за Часни крст – рекао је градски већник Иван Станисављевић.

На Багрданском језеру разбијају лед

Прослава великог хришћанског празника Богојављења и традиционално пливање за часни крст, одржаће се и ове године сутра у Јагодини и Чуприји, градовима у Поморављу, али у сенци пандемије вируса короне.

После литургија у црквама и освештење крста за који се плива на пливалиштима, Јагодинци ће 19. пут пливати на Багрданском језеру, око 15 километара од Јагодине, рекао је председник Оранизационог одбора Чедомир Вучићевић.

У Ћуприји ће се после литије пливати у Великој Морави

Пливање у Ћуприји, традиционално, одржаће се у Великој Морави, код моста, после литије улицама града и до моста. Часни крст ће у Мораву бити спуштен са моста на регионалном путу Јагодина – Ћуприја – Параћин, на улазу у Ћуприју, око 10 сати а пливачи ће кренути из парка крај Мораве.

У Београду ће се пливати на Дунавском кеју у Земуну, где је 1998. године обновљено Богојављенско пливање, као и на Ади Циганлији.

З.Г. / Р.Б. / Љ.С.

Оставите Коментар