Доналд Трамп корак по корак укида помоћ Албанцима и Србија ће на крају добити прилику да поврати суверенитет у јужној покрајини, тврди Боснић

Амерички председник Доналд Трамп корак по корак укида подршку Албанцима и Србија ће, пре него што било ко мисли, добити прилику да поврати суверенитет у својој јужној покрајини!

Ово тврди канадски новинар и аналитичар српског порекла Џон Боснић, који истиче да Београд никако и ни по коју цену не сме да призна независност лажне државе. Према његовим речима, америчке трупе ће се после одласка из Сирије повући и са Косова, након чега ће Србији бити много лакше да врати контролу над територијом.

Нема више Клинтона

Боснић каже да су Албанци са Косова поразом Клинтонових на изборима изгубили безрезервну подршку САД.
– Србија не сме да призна Косово! Доналд Трамп корак по корак укида подршку Албанцима и Срби ће ускоро добити прилику да поврате суверенитет у својој јужној покрајини. Албанци су поразом Клинтонових изгубили подршку САД. Након повлачења трупа из Сирије уследиће и повлачење Американаца са Косова. После њиховог повлачења са Косова Србија ће лако да врати контролу над својом територијом – објашњава Боснић, који је гостовао у емисији “Српска прича”. Он додаје и да су најаве о “великој Албанији” потпуно нереалне.

– Нема шансе да Албанија анектира Косово и Метохију. Такве ствари ни Хитлер није успео да спроведе! Попут Хитлеровог аншлуса, на исти начин завршиће се и албански аншлус, дакле самоубиством и разарањем Албаније. Не постоји земља у региону која искрено подржава Албанију, а Албанци својим пројектом ‘велике Албаније’ улазе у сукоб са Грчком, Македонијом, Бугарском, Србијом и Црном Гором… – подвлачи Боснић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић, коментаришући ове наводе, каже да би држава морала да озбиљно и реално размотри све опције.

– Мислим да САД све мање подржавају Приштину. Уколико би Доналд Трамп добио други мандат, сасвим је реално да лажна држава Косово не би више имала иза себе Америку. Наравно, Србија не треба да иде у крајност, јер нам нови рат не треба. Треба чекати да Албанци изгубе подршку Вашингтона и да то схвате, како бисмо онда ушли у конкретне преговоре у којима бисмо морали да добијемо компромис. Треба пажљиво изабрати моменат уласка у преговоре и добити уступке. На крају, не дај Боже, рат јесте опција само ако Србији прети губитак свега – подвлачи Анђелковић.

Свет мења став
Професор на Факултету безбедности Зоран Драгишић сматра да се став света према Косову и Албанцима значајно мења.

– Председник Александар Вучић и српска дипломатија урадили су оно што се до јуче чинило немогућим. Најрадикалнија промена је дошла из Вашингтона, у ставу САД, што се видело и из писма председника Доналда Трампа председнику Вучићу и Хашиму Тачију. Америка каже да ће подржати сваки договор Београда и Приштине. Чињеница да је формиран Суд за ратне злочине ОВК и да ће се неки људи, који су се до јуче чинили недодирљивим и које је део светске јавности доживљавао као хероје и борце за слободу, суочити са судом и доказима довољно говори о промени става светске јавности према ономе што се дешавало на Косову и Метохији – закључује Драгишић.

Љимај: Тражимо од ЕУ специјални суд за Србе!

Фатмир Љимај, заменик премијера лажне државе Косово и један од бивших вођа терористичке ОВК, најавио је да ће Приштина тражити од Европске уније да формира специјални суд за злочине које су починили Срби.
– Тражимо специјални суд са интернационалним судијама који ће истражити све масакре који су се десили на Косову у периоду од 1998. до 1999. године. То ће бити и једна од тема у наставку дијалога Београда и Приштине – истакао је Љимај.

МИЛАН МИШИЋ АНАЛИТИЧАР

Ово је само Боснићево слободно новинарско уверење. Засад нема назнака да се мењају основе америчког приступа да је сецесија Косова само завршетак распада бивше Југославије.

НЕБОЈША ЧОВИЋ

Специјални суд за злочине ОВК биће притисак да се покрене дијалог између Београда и Приштине. Међународна заједница више нема никакву шаргарепу коју може да понуди Београду и Приштини.