Крушевачки видиковац Багдала, са којег се пружа најлепши поглед на Лазарев град и околину, поред Његошеве капеле и манастира Св. Јована Крститеља, добиће ускоро и цркву Светих Арханђела, задужбину Немањића из Призрена.

Реплика Његошеве капеле на Багдали је подигнута 2013. године поводом 200. годишњице рођења великог песника и државника.

Градњу тог храма са 50.000 евра донирао је привредник Љубомир Ћурчић који живи и ради у Русији. Ова Његошева капела, десета која је изграђена на нашим просторима.

Р.Б./informer.rs
Р.Б./informer.rs

Градњу Храма Светог Јована Крститеља, недалеко од Његошеве капеле, на Багдали донирао је Братислав Гашић са породицом, а храм је 2015. године освештао владика српски Иринеј.

– Изградња нове цркве, треће у молитвеном триптиху комплекса Багдала – почеће за Васкрс, и уз Цркву Светог Јована Крститеља биће круна градитељства у Крушевцу.

Посвећена је Светим Архангелима, по узору на Архангеле Цара Душана у Призрену. Уз нови храм биће саграђен трем, атријум, амфитеатар, уређен простор за културна дешавања са пратећим садржајима, тако да би Багдала заиста била тај Божји поглед. Она и сада јесте дивни божји поглед – каже владика крушевачки др Давид Перовић.


Р.Б.

loading...