Данима иза нас, а то сте нас у годинама за нама ви из ДПС-а добро научили, гледали смо тужан приказ Будванина Стевана Џаковића, човјека који је одлучио вама да се преда, па прода своје име и презиме за ниску цијену своје части.

Толико за вас кошта човјек. Да га сломите, купите и оставите духом раскомаданог, својим суграђанима, свом народу, да га проклиње и помиње. Гледали смо сломљеног човјека, у дуксрерици, човјека без свијести, очигледно заробљене савјести, ког под руку држите и вучете за собом, да га онако купљеног још више понизите, да сви виде да је ваш, роб вашег новца, роб ваших прљавих намјера и роб вашег зла.

Такве као он већ сте ломили. Такве као он већ сте куповали, одвајали од себе да буду ваш глас јер ви у људима не видите људе већ само роботе за ваше изборне крађе. Када већ не можете да добијете народ, када народ гласа против вас и поред вашег новца и спискова ваших такође подмићених контролора по институцијама и државним органима, ви нађете неког, ви нађете тако Никог, који се презива Џаковић, неког који се зове и презива Драго Ђуровић, оне који се не зову и не презивају, људе без језика и маске, по вашој мјери, да не мисле својом главом већ вашим новцем и да од њих, после вас, не остане ништа.

Да сједе на сједницама, у скупштинским клупама или државним органима, да због вас ломе своју част, занавијек укаљају презиме свом братству и роду, да се јавно понижавају и буду слика ојађеног и палог човјека, а да за узврат не добију ништа док ви добијате њихово све. Од нас крадете новац па њим потплаћујете своје људе, да бисте опет могли да крадете, изаберете једног да га пред народом оцрните, да нисте кривац ви, него он, пали човјек, што је ваш, а ви његов заштитник, ктитор његове судбине и његовог живота. Да нисте криви ви што потплаћујете, него он, посрнули човјек, што од вас узима.

На том обрасцу и по тим правилима ви играте и добијате своје људе, своје гласове и своју власт. Прије Стевана Џаковића, тако сте створили, па убили Позитивну Црну Гору и већ заборављеног и доживотно обруканог Дарка Пајовића. Тако сте поткупили и добили осрамоћеног и за живота од стида наживо преминулог Драга Ђуровића. Тако су, са вама, они себе изгубили јер ви од људи стварате антијунаке које ни ви, онако купљене, нећете славити и које чак и ви, тако никакви, презирете.

Ви, за своје кусуре, бирате замјењиве људе, људе без посебности и особености, па им плаћате да буду маскоте ваше нискости да у њима ломите све људско, а од човјека оставите крпу, да на сједницама гледа у празно, без воље и без живота, јер после вас човјек није достојан за живот, али није достојан ни за смрт.

Такав пут, пут безњађа Пајовића, Ђуровића и Џаковића проћићете сви ви који планирате да се продате и будете купљени за новац за који, они који вас купују, себи не купују ни доње рубље. Скупље од вас, поткупљиви, коштају њихове чарапе, дупло скупље од вас, потплативи, кошта бакшиш у њиховим рукама.

Они вас позајмљују за ништа, они вас не купују за себе, ви њима, тако наручени нисте потребни, и чак и они вас се, тако јефтино набављених, стиде. Од вас ће, када вас ситним новцем омаме, створити полу-људе, замјењиве појаве њихове бесрамне стварности да још постоје ти који ће себе њима бацити, које ће они, за своје украдене побједе оглођати па онда одбацити јер њиховим побједама нисте потребни ви, поткупљени и осрамоћени, за нове побједе они ће пронаћи друге. Ви сте, поткупљени, једнократни људи.

А вас ће, прошли и будући поткупљени, злом омамљени, оставити вашима, вашем народу, вашим суграђанима, вашим племеницима и вашем презимену да вас заобилази, да вас не види и не поздравља, да од вас главу окреће, ваша дјеца неће кумовати, ваша дјеца ће се звати и презивати Срамота.

У јагми ДПС-а остаћете само ви, заточеници ваше алавости, вашег срама и њихове надмоћи.
Оставиће вас тако, потплаћене па одбачене и саме. На земљи која вас неће. У народу који вас неће. Под небом које вас неће. Тако празни гледаћете за својим прошлим животом као што се за својим Шињелом освртао Акакиј Акакијевич, службеник у неком Гогољевом надлештву, јер свако надлештво, па и оно његово личи на вас, поткупљиве. И ви ћете, подмићени, носити његов Шињел. Онај због ког је стао. Па онда пао. А већ сјутрадан замијенио га је неки нови.

Обраћам се вама, будући потплаћени, вама који одлучујете да за њихов новац издате понос своје дјеце и име своје земље, Црне Горе, јер ова земља никада није вољела и неће вољети купљене. Ако се продате изгубићете право на кајање, јер они и то од вас купују, право на опрост, на стид пред Богом, јер када вас једном жигошу као издајника ни Бог вам више неће вјеровати.

Ако вас поткупе, своје право име ничим нећете моћи повратити. Бићете Дарко Пајовић, Драго Ђуровић и Стеван Џаковић у народу Петра Цетинињског. Ако вас подмите, изгубићете право да погледате истину. А они вам, за лаж, толико неће платити.

Зато будите непоткупљиви, скупљајте за себе грош, али грош неба, да када станете, не паднете у заборав. Да паднете у историју.

Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе

Оставите Коментар