Замислите да Устав Србије почиње речима: „Ми, српски народ и сви грађани Србије, они који верују да је Бог извор истине, правде, доброте и лепоте, као и они који не дела таква уверења, поштујемо своје претке, њихову борбу за независност која је постигнута уз велике жртве, за нашу културу која је укорењена у хришћанском наслеђу!“

Ако је ово исувише клерикално, можда би следећа варијација на исту тему била прихватљивија. „У име Светог Тројства, из којег све потиче и коме су у завршници сва дела људи и државе упућена, Ми, народ Србије, покорно свесни своје обавезе према нашем Господу Исусу Христу, који је био уз наше претке вековима уназад, доносимо овај Устав!“

Превентивно би се већ у првим параграфима дефинисао статус православне Цркве и њене улоге у држави и друштву. „Преовлађујућа религија у Србији је православна. Поглавар Српске православне цркве је наш Господ Исус Христ!“

Двери смениле напредњаке? Млађа срушио Вучића? Не, ово су устави ЕУ чланица у српској варијанти.

Џорџ Буш је на питање да ли се пре доношења одлуке да крене у рат са Ираком посаветовао са генералима лаконски одговорио да се је консултовао „највиши ауторитет, онај на небу“.

Некадашњи гувернер Тексаса, председнички кандидат и министар за енергетику, Рик Пери, два пута је крштен, истиче да су Сједињене Државе утемељене на хришћанским вредностима и тврди да га је Бог поставио на положај на коме је да би спроводио Његову вољу.

Његова колегиница са Аљаске, Сара Пејлин, такође двоструко баптизована, жестоко се противила лечењу стем-ћелијама, хвалила се да америчка војска испуњава Божје задатке и предлагала да се усвоји уставни амандман који би забранио истополне бракове.

Ако желите да будете активни учесник политичког живота у Америци, морате да имате јасне и опредељујуће одговоре на питања о три Ге – Год, Гунс анд Гаyс.

Штиклирали смо Бога, да видимо које су друге Г тачке „затуцаних црвених вратова“.

Актуелни потпредседник Мајк Пенс неуспешно је јуришао на положај конгресмена нападима на LGBT популацију најављујући да ће спречити свако финансирање хомосексуалних организација, јер оне „охрабрују понашање које помаже ширење HIV вируса“.

Када се докопао фотеље гувернера Индијане, хтео је да уставом забрани истополне бракове.

Ипак, врхунац његове хомофобије представљао је закон који дозвољава власницима цвећара, посластичарница и ресторана да одбију пружање својих услуга хомосексуалцима јер угрожавају њихова религиозна права!

Проповедник Џери Фалвел оптужио је педере, лезбејке и све оне који желе да „воде алтернативни начин живота и да секуларизују Америку“ да су саучесници исламских терориста.

Његов брат у Христу Пет Робинсон верује да је хомосексуалност дело сатане и да су искрено покајање и права молитва лек за ту болест.

Урнебесно је његово упозорење да гејеви намерно носе наоштрене прстење на десној руци како би приликом руковања посекли другу особу и пренели јој ХИВ.

Није потребно да се много лута гугловим лавиринтом да бисте пронашли америчке војне кампове за децу од 11 до 18 година.

Њихов програм предвиђа пуцање из paintball пушака, симулирање бацања граната и извлачење рањеника са брисаног простора.

Уз цео парамилитарни пакет иде и учење борилачких вештина, обавезна молитва и подизање заставе.

Вратимо се Србији, онаквој каква је у очима оних којима смета Бог у нашој химни, а не смета им „In God we trust“ на америчким доларима које уредно примају.

Господа Бога Исуса Христа има у пољском, ирском и грчком уставу, а нема га у српском.

Па опет, у Србији је угрожена секуларност јер њен председник полаже заклетву на Мирослављевом јеванђељу.

Подсећам да грчком председнику протоколарну диплому потписује патријарх, а америчка инаугурација се завршава речима „тако ми Бог помогао“.

Амерички званичници упоређују Тајну вечеру са Декларацијом независности, а очеве осниваче изједначавају са апостолима, али слика Светог Саве у српским школама је угрожавање дечјих права.

Звезда у успону америчких републиканаца Кендас Овенс предлаже изучавање Библије као обавезног предмета у основним школама, уз паралелно учење креационизма и еволуције, али факултативну веронауку дорћолски хипстер атеисти ни данас не могу опростити Ђинђићу.

Амерички евангелисти, духовници Беле куће и Капитол хила, хомосексуализам третирају као степеницу низбрдо ка педофилији и содомији, али Амфилохијеве библијске метафоре о ватри и сувим гранама су кривично дело које не застарева.

Војни кампови од Флориде до Калифорније за нове мини Џи Ај Џое су инкубатори за браниоце демократије, али импровизовани полигони на Златибору су потенцијалне терористичке ћелије.

Ако желимо да десница екстремизмом не мутира у фашизам, онда левица мора да се одрекне искључивости комунизма. Нетолерантност иде у оба смера.

Десница је неопходна Србији као тас на ваги, као баланс, као природни израз оног дела бирачког тела које тражи сигурност у конзервативизму, морал у вери и етику у традицији.

Неопростива је грешка неистомишљенике гурати ван система, није мудро градити идентитет на негацији и делегитимисању другачијег.

То важи за обе стране.

Нико не сме бити нетолерантан на критичку конфронтацију.

Али, постојати граница када стављамо у страну оно што нас дели и обострано прихватамо оно што нас интегрише у функционалну заједницу.

Морамо да нађемо заједничку тачку спајања где скидамо страначке и идеолошке дресове испод којих остајемо само људи, обична, човекољубна бића која су довољно зрела да саслушају другачије мишљење.

И десница и левица морају да се разликују у методи, али не и у циљевима. А циљ је модерна, мирољубива, толерантна и разнолика Србија.

Александар Дикић

Оставите Коментар