Уз сво дужно уважавање оних који нису задовољни ипак није све тако црно у српском здравству. Из оваквог здравственог система који има пуно мана десетине хиљада људи сваке године буде излечено. Не кажем да нема пропуста али ти људи излазе излечени. И то без икакве везе, посебно они који долазе као хитни случајеви. Нико им не тражи ни новац нити било шта друго. Ако си за салу, ти идеш у салу, каже проф. др Даница Грујичић, начелник Центра за неуроонкологију Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије.

Она је рекла да се слаже да би здравствени систем требало да буде бољи али тврди да је „и овакав здравствени систем једна од бољих система у овој земљи.“

„Узмите нпр судство… или школство… Мама и тата џиповима чекају професоре да би рекли професору коју оцену да да њиховом детету“, каже она.

Професорка Грујичић истакла је и један велики проблем а то је да се по неколико месеци чека на магнетну резонанцу а да има премало квалитетних магнетних резонанци у Србији.

„Има пуно приватних али међу тим приватним има кршева. Дође пацијент тако од приватника и ја морам да радим нову магнетну јер та на којој се он прегледао код приватника је произведена пре 40 година и гомила информација се не види“, каже ова докторка.

Она се залаже да држава мора да запосли радиологе и да се, како каже, рашчисти ко ради приватно а ко ради у државним установама.

„Сви људи којима је важан новац нек иду приватно па колико зараде, зараде. Е сад питање је како заштитити пацијента. Јасно је кад је тумор, кад је крварење… али шта кад нпр имате дегенеративну болест кичме и ја вам кажем – Немојте да се оперишете… А приватник каже – Не, остаћете одузети ако се не оперишете. Морају да постоје протоколи које сви морају да поштују“, каже она.

Она напомиње да има лекара који ураде пет операција тумора мозга годишње.

„Па како ћете да стекнете искуство кад их ја и мој тим урадимо пет дневно. Мора да постоји одређена бројка која вам даје могућност да имате искуство у ономе што радите. Тим искуством ви штитите пацијента“, истиче она.

О примању мита у здравству др Грујичић каже да они лекари који раде у државној служби траже новац треба да одговарају.

„Немојте да се лажемо, ми лекари добијамо чоколаде, бомбоне, парфеме… Али откуд ја знам шта је он ту ставио. Може да стави паре а ја то не знам док не отпакујем“, каже она и додаје:

„Наше плате су криминално мале. То је такав безобразлук колике плате имају моје колеге. И ти људи опет раде. Ми имамо светс да болесном човеку треба помоћи. Ко тражи новац, снимите га телефоном, пријавите га… А немој мени која критикујем нешто или нисам на политичкој линији да стављаш 300 евра у кафу а онда пишеш после да Дана Грујичић тражи новац.“

Она још једном напомиње да није нормално да лекар ради и у државној инситутицији и код приватника. О познатим личностима које су заговарале и заговарајиу невакцинацију проф. Грујичић каже да они треба да сносе одговорност.

„А кад су то они завршили медицину? То би било ко кад би им ја рекла како треба да глуме или да певају. Као и они који тврде да је неком биоенергијом или травкама лече метастазе… То мора да буде кривично дело“.

Др Грујичић је истакла да се оштро противи легализацији канабиса у медицинске сврхе.

„То је прича наркомафије. Марихуана уништава мождане ћелије деце у развоју.

Ово су лагане убице. Нико није доказао да је марихуана лек за било шта. Да, у саставу канабиса постоје канабиноиди – до сто и неког броја су дошли сад – и неки од њих можда имају некакво дејство. Али свеједно морате да га опет издвојите од ТХЦ који је психоактиван. Дилере дроге треба треба драконски кажњавати. Мозак наше деце је наше највеће богатство. Какво пушење марихуане?! Па сваким џоинтом теби пропада хиљаде нервних ћелија. „, каже проф. др Грујичић.

Извор: kurir.rs

Оставите Коментар