Џо Бајден је бомбардовао Србију због посвећености миру на Косову, он је водио успешну „НАТО кампању“, због чега ће већ следеће недеље, чим победи на изборима, поништити неуспешан договор Доналда Трампа са Србијом и Косовом!

Ова опасна, претећа порука стиже од Медлин Олбрајт, бивше државне секретарке САД, која истиче да је лажна држава Косово „тест демократије“ за цео свет!?! Олбрајтова најављује да ће Бајден, ако победи на изборима за председника Америке, одмах поништити сваки договор који је Трамп постигао са лидерима Београда и Приштине!?!

‘Патриоте су за Албанце’

Олбрајтова наглашава да веће ангажовање албанско-америчке заједнице може помоћи у „изградњи мира и просперитета за све“.

  • Циљ је био 1998-1999. ујединити свет око демократских принципа и посвећености миру. Кампања коју је водио Бил Клинтон била је успешна. Џо Бајден је мобилисао земље у НАТО бомбардовању Србије, чланови Конгреса предвођени Елиотом Енгелом (албански лобиста) показали су велику посвећеност… Сада је време да се већ следеће седмице поново успостави посвећеност након четири године неуспеха и приступа Трампове администрације Косову и Србији. Косово и даље остаје тест за демократију, али уз велико залагање пријатеља у Конгресу и албанско-америчке заједнице, они могу помоћи у изградњи мира и просперитета за све. Америчке патриоте су прави пријатељи Албанаца – поручила је Олбрајтова, која је учествовала на онлајн округлом столу о будућности Косова којим је председавао управо Елиот Енгел.

Коментаришући ове наводе, политиколог Јелена Вукоичић каже да Олбрајтова, осим политичког става, има и лични анимозитет према Србији и српском народу у целини.

  • Њено опсесивно понашање и изјаве требало би посматрати управо и у том контексту. Неспорно је, међутим, да је Демократска странка САД створила квазидржаву Косово и да су у то били укључени и неки још увек актуелни званичници, па и председнички кандидат Бајден. За Србију је победа демократа сасвим сигурно гора вест од победе републиканаца на предстојећим изборима у САД. Али, у ситуацији када се Америка суочава са низом унутрашњих и спољних политичких и економских изазова, Косово јој свакако неће бити приоритет, без обзира на то ко се нашао на позицији новог америчког председника – уверена је Вукоичићева.

Албански лобиста

Политички аналитичар Мишел Зубеница, извршни директор Центра за међународну јавну политику, оцењује да је оваква изјава Олбрајтове сасвим очекивана.

  • Ово је очекивана реакција Олбрајтове с обзиром на то да је била у администрацији Била Клинтона. Уосталом, она и припада кругу албанских лобиста у америчкој политици – закључује Зубеница.

М. Добромировић

Оставите Коментар