Главна уредница МИА „Русија севодња“ Маргарита Симоњан каже да се председник Русије Владимир Путин нец́е кандидовати за још један мандат
„За оне који су се питали да ли ц́е се шеф кандидовати за још један председнички мандат – нец́е,“ написала је она на свом налогу на Телеграму.

Путин је током годишње конференције за новинаре, између осталог, истакао да Устав не треба мењати. Подсетимо, Устав Русије забрањује Путину да одслужи још један, трећи узастопни мандат.

Владимир Путин први пут је постао председник Русије 2000. године, а онда је четири године касније добио још један мандат.

У Русији је могуће служити на месту председника државе два мандата за редом, тако да је Путин 2008. наставио на месту премијера државе, под председничком палицом Дмитрија Медведева.

Kада се 2012. године вратио на место председника, Путин је добио мандат на шест година.

Ако сада остане на месту председника до истека мандата 2024. године, Путин ће на челу Русије провести скоро четвртину века.

То је и даље мање од 31 године колико је Стаљин провео као владар Русије, али мање и од владавине неких од руских царева, попут Александра Другог који је владао 26 година или Николаја Првог који је владао три деценије.

Оставите Коментар