Министар одбране Русије Сергеј Шојгу затражио је од председника Истражног комитета Русије Александра Бастрикина да покрене истрагу о страним званичницима одговорним за рушење споменика совјетским грађанима, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

Шојгу је скренуо пажњу на чињеницу да се „у последње време види пораст покушаја званичника одређених страних држава да фалсификују историјску истину о одлучујућем доприносу Совјетског Савеза у поразу фашистичких освајача током Другог светског рата“.

Он је истакао да „најодиознији представници државних и локалних власти“ доносе одлуке о рушењу меморијалних споменика које овековечују успомену на погинуле совјетске грађане.

„Конкретно, 3. априла 2020. године у Прагу је на иницијативу поглавара округа Праг 6 Коларжа демонтиран споменик маршалу Совјетског Савеза И. С. Коњеву“, подсетио је Шојгу.

Министар одбране затражио је од председника Истражног комитета да размотри питање „привођења правди лица која су починила ова незаконита дела“.

Председник Русије Владимир Путин потписао је у уторак закон о кривичној одговорности за уништавање или оштећење војних гробова и споменика подигнутих у знак сећања на погинуле у одбрани домовине.

Оставите Коментар