Србија би до краја јуна и завршетка румунског председавања ЕУ можда могла да отвори само једно преговарачко поглавље, информација је која је стигла у београдске медије из неименованих дипломатских извора у Бриселу.

То би требало да буде поглавље 9, које се односи на финансијске услуге, али, како наводи један београдски дневник, ни око њега није постигнута коначна сагласност међу државама чланицама.

Наводи се да, такође, постоји опција да Београд наредних недеља не отвори ниједно поглавље, односно да се у јуну уопште и не закаже међувладина конференција Србије и ЕУ.

Лист додаје и да се овакав „хладан туш“ за европске интеграције Србије већ дуже времена незванично наговештава из Брисела, како због унутрашњих проблема унутар саме ЕУ, тако и због покушаја да се изврши додатни притисак на Београд у процесу решавања косовског питања.

Успорен ритам европских интеграција Србије посебно диктирају поједине државе чланице, попут Хрватске, али и подозрење показују и балтичких земаља којима сметају блиски односи Београда и Москве.

Преговори о приступању Републике Србије са Европском унијом формално су отворени Међувладином конференцијом 21. јануара 2014. године у Бриселу.

Србија на свом европском путу треба да испуни услове свих 35 поглавља, а као највећа препрека процесу евроинтеграције стоји косовско питање.

Оставите Коментар