На дан када премијерка Србије Ана Брнабић у Москви потписује Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, из Брисела и званично указују да Србија може да буде део споразума са другим земљама и организацијама, све док не постане цланица ЕУ.

  • На дан уласка у ЕУ Србија ће морати да се повуче из билатералних споразума о слободној трговини – изјавила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

Коцијанчич је, почетком недеље, објаснила да ЕУ „пажљиво прати“ ситуацију око уласка Србије у слободну трговинску зону са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, Јерменијом и Киргистаном.

Она је додала и да је ЕУ у сталном „политичком и трговинском дијалогу“ са српским властима.

  • Србија може да улази у споразуме са другим земљама и организацијама пре уласка у ЕУ. У оквиру приступних преговора Србија се обавезала да ће се на дан уласка у ЕУ повући из свих билатералних трговинских споразума – изјавила је Коцијанчич.

Она је објаснила и да у питању није никакав „нови услов“ већ опште правило које важи за све кандидатске земље које желе чланство у ЕУ.

Без обзира на улазак Србије на слободно трговинско тржиште Евроазијске уније у Бриселу наглашавају да ЕУ и даље остаје најважнији трговински партнер Србије, са 63 процента укупне трговине уз „задовољавајући раст и динамику“.

  • Трговина са Русијом износи мање од 10 процената укупне српске трговине док су европске инвестиције у Србији десет пута већа од руских – наводе у Европској комисији.

Из Брисела и овим поводом још једном подсећају на обавезу Србије да се током приступних преговора усклађује са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Премијерка Ана Брнабић потписаће данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) који ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан, што обухвата тржиште од око 185 милиона људи.

Оставите Коментар