У Великој Кладуши влада алармантна ситуација због великог броја миграната који се налазе на том подручју, а који су оболели од разних заразних болести. По броју пацијената оболелих од шуге ускоро би требала бити проглашена епидемија.

Како је рекла директорка Дома здравља Велика Кладуша Евреса Окановић, ово подручје је на већем удару од Бихаћа због тога што су окружени граничним прелазима куда мигранти покушавају доћи до Европе, али су уједно и заборављени од свих.

– У изузетно смо тешкој ситуацији. На својим леђима носимо велико бреме, а у свему томе смо усамљени. Министарство здравства УСК нам покушава помоћи, али имамо велико неразумевање локалне заједнице и полиције. Ми имамо један тим који пружа здравствену заштиту у Миралу у којем се налази више од 1.000 миграната. Тај тим иде три пута седмично по четири сата и омогућавају колику-толику здравствену заштиту, али проблем је што мигранти који су ван Мирала и спавају по ливадама, шумама и туђим кућама немају адекватну заштиту – рекла је Окановићева.

Истиче како се ситуација отима контроли и да постоји опасност по здравље за домицилно становништво с обзиром на то да велики број миграната има шугу, затим АИДС, хепатитис, туберклозу, а забележена су и два случаја маларије.

– До сада се једва носимо са ситуацијом, а у будућности не знамо хоћемо ли моћи. Велика Кладуша је оптерећенија и сиромашнија. Ово је апел и вапај да нам се помогне. Писмено и телефонски смо се обраћали локалној заједници да нам се помогне, али се оглушују на све. Миграната је све више и биће их још након што Хрватска затвори границе и појача контроле на ‘рупицама’ кроз које сваку ноћ у групи пролази око 30 испаћених миграната који покушавају да пређу у бољи живот – навела је.

Према њеним речима, полицајци су већ пет пута прекинули рад Лекара без граница и то током пријема пацијената. Већ месец не могу да раде. Због тога мигранти долазе у Хитну службу где се мешају с домицилним становништвом, што може довести до епидемије разних болести.

– Већ смо имали ситуацију да је у Хитној помоћи дошло до сукоба када је једну вече било много домицилног становништва, међу којима и деце те десетак мигранта. Лекари су урадили тријажу и прво су прегледали мигранте. Тада је домицилно становништво негодовало, било је вређања, псовања и слично. Ми њих разумијемо, али ми морамо пружити здравствену заштиту свима. Ако на снази и даље буде забрана рада Лекарима без граница, очекују нас конфликти већих размера – нагласила је Окановићева.

У Миралу се налази око 1.400 миграната који су регистровани. Тачан број миграната који нису регистровани није познат. Према последњим информацијама Оперативне групе за питање миграција УСК, на источним границама имају око 1.000 регистрованих улазака и око 1.300 нерегистрованих улазака дневно.

На Велику Кладушу и Бихаћ је највећи притисак. За разлику од Бихаћа, локалне власти у Великој Кладуши очито немају слуха.

Leave a Reply