Научници из Сингапура направили су математички модел на основу званичних података о кретању броја заражених вирусом корона и прогнозирали када ће се завршити епидемија у свету, али и у Србији.

Универзитет за технологију и дизајн из Сингапура објавио је предвиђања о трајању епидемије вируса корона у свету.

Објављени су подаци у виду графикона за сваку државу који континуирано прате развој епидемиолошке ситуације. Прате се информације које државе објављују на дневном нивоу.

Како је наглашено, очекивано је да ће се тренутне пројекције трајања епидемије мењати у зависности од дневних резултата и развоја ситуације у државама.

Према досадашњем току истраживања Универзитета у Сингапуру, епидемија у свету ће се и до 97% смањити до 31. маја. Половином јуна мого би доћи до смањења и од 99%, док се потпуни крај епидемије предвиђа за почетак децембра.

Модел који приказује кретање броја заражених у Србији, Фото: Printscreen/Singapore university of technology and design
Модел који приказује кретање броја заражених у Србији, Фото: Printscreen/Singapore university of technology and design

Закључно са подацима од 29. априла, према овом истраживању, крај епидемије у Србији очекује се почетком августа. Наиме, 21. мај означен је као датум када се епидемија може завршити 97%, а тај проценат се 4. јуна повећава на 99%.

Тренутно су Сједињене Америчке Државе најпогођеније, а према подацима овог сајта епидемија ће трајати до 20. септембра. Пад од 97% очекује се око 18. маја.

Италија која је дуго била европско жариште и која је забележила скоро 28.000 смртних случајева, према овом истраживању моћи ће делимично да одахне од 10. маја, али се као крај епидемије предвиђа 4. септембар.

У Шпанији је до сада забележено 239.639 случајева, а умрло је преко 24.000 људи. Према подацима који су ажурирани 29. априла, предвиђено је да епидемија буде 97% завршена већ 2. маја.

Теоретски, почетком августа, могло би да дође до стопроцентног завршетка епидемије.

Како је наведено, природа је ипак непредвидива те све податке треба узети са резервом, напоменули су истраживачи.

Оставите Коментар