Посланици опозиције предали, су у скупштинску процедуру иницијативу за гласање о неповјерењу Влади Црне Горе.

“Као што је и најављено, 40 посланика опозиције предало је у скупштинску процедуру Приједлог да се гласа о неповјерењу 42. Влади Црне Горе. Очекујемо подршку убједљиве већине посланика”, написао је предсједник Социјалдемократске партије Рашко Коњевић на Твитеру.

Као један од разлога за гласање о неповјерењу Влади наводи се политичка и институционална блокада.

“ Црна Гора је под руководством актуелне Владе доведена у највећу политичку и институционалну кризу од увођења вишепартијског система. Обим и карактер те кризе свакако упућују на чињеницу да се ради о стању политичког и институционалног система готово без преседана у савременим репрезентативним демократијама.

Предсједник Владе и Влада су одавно изгубили легитимитет у Парламенту будући да Влада нема већинску подршку што је у јавности више пута саопштено од стране већег броја посланика.

Тешке оптужбе из редова дијела парламетнарне већине усмјерене према премијеру и њему најближим министрима везано за високу корупцију и организовани криминал готово су свакодневна појава у политичком животу.

Парламент је због таквог стања Владе без легитимитета и подршке парламентарне већине више мјесеци био блокиран, а његов рад искључиво зависи од партикуларних партијских интереса умјесто да служи јавном и државном интересу стварања легислативних услова за спровођење неопходних реформи .”, наводи се у Предлогу да се гласа неповјерење Влади.

Већ неколико дана у Црној Гори са незваничних и званичних адреса стижу изјаве и коментари о томе да ли је сазрело вријеме за нову владу, која би могла бити и мањинска.

Бобан Нововић

Оставите Коментар