Осама бин Ладен, шеик Халид Мухамед, Абу Мусаб ал-Заркави (оснивач Исламске државе), Мухамед Ата… Ово су само неки од терориста уз чија је имена на Интерполовим потерницама од највећег приоритета стајао допис да су били држављани Босне и Херцеговине.

„Босанци“ су редом постали од 1994, а документа – личне карте и пасоше, давали су им исти људи који су минулог викенда у Сарајеву промовисали нове програмске циљеве СДА, замаскиране изградњом „целовите“ Босне.

Ово открива Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма и човек чија су истраживања потврдиле најмоћније обавештајне заједнице света. Наглашавајући да је један од двојице данашњих лидера СДА – Шефик Џаферовић, 30. априла 1994. потписао папире по којима шеик Халид Мухамед добија путна документа БиХ, Галијашевић наводи да је реч о особи која је била „мозак“ напада на Америку.

Указује и да су оперативци Ал Каиде усред Босне, недалеко од Маглаја, спремали терористички напад, који је за последицу имао 11. септембар:

  • Шеик Халид Мухамед, који ће се наћи пред Војним судом у Гвантанаму 11. јануара 2021, био је пријављен на адреси сарајевске општине Стари град, (Улица Абдестхана 4), а 29. новембра 1995. године његово пребивалиште регистровано је и у Зеници, у Улици Армије БиХ 13.

Бин Ладен је био заведен као становник у сарајевској општини Центар 1996. године под бројем 10.907, а пријављена адреса становања била му је Малта број један. Пасош му је издао један од кључних исламистичких званичника у БиХ Хусо Живаљ. Бин Ладен и његови највиши официри у Босни су имали сигурну кућу до 2001. Мухамед Ата, први оперативац групе од 19 особа која је напала Њујорк, акцију је планирао у вехабијској заједници у селу Бакотић, осам километара од Маглаја.

Подсећајући да је Бакир Изетбеговић на поменутом сарајевском конгресу говорио и о „неправедним суђењима“ некадашњим командантима Армије БиХ, Галијашевић посебно наводи случај Сакиба Махмуљина.

  • Прича о Махмуљину под чијом командом су ратовали исламисти из одреда „Ел муџахедин“, заправо је „завеса“ која треба да сакрије ратну Џаферовићеву прошлост, јер је он током 1994. и 1995. био начелник Службе јавне безбедности у Зеници када су у овом граду муџахедини имали кампове. Он је знао и за све злочине над Србима – каже Галијашевић.

Документујући догађаје из Зенице 1994, Галијашевић наводи да је ДБ БиХ, прво самостално, а потом са Армијом Федерације, „забележила“ злочиначко деловање муџахедина, као и телефонске контакте које је њихов штаб имао са Бин Ладеном и другим Ал каидиним вођама. Показујући бројеве телефона Осаме Бин Ладена, Абу Хамзе, Ал Заркавија, терориста који су командовали и одредом „Ел муџахедин“, Галијашевић открива да је већина тих бројева била регистрована у Енглеској, а забележена прислушкивањем управо из Зенице.

  • Џаферовић ништа није предузимао када су на територији Зенице муџахедини клали заробљене Србе током 1994. и 1995. – додаје Галијашевић.

Како наводи, када је у питању напад Ал-Каиде на Њујорк, водили су га пилоти Навас ел Хазми Халид и Алми Хар Тик са двојним држављанствима – саудијским и босанским, док је терориста, који је као сведок сарадник открио како је изведен напад 11. септембра, такође по папирима „Босанац“.

  • Убица Арид Ука, који је осуђен на доживотну затворску казну због убиства два америчка војника на аеродрому у Франкфурту био је, такође, свети ратник у БиХ. Халид Масуд који је пре две године аутомобилом газио испред Вестминстерске палате у Лондону ратовао је у „Ел муџахедину“, док су се осумњичени за терористички напад у метроу у истом граду, крили у највећој џамији у Сарајеву – закључује Галијашевић.

Оставите Коментар