У протеклих неколико година Копнена војска, као и Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије пролазе кроз сложен процес опремања и модернизације, како у техничком тако и технолошком погледу.

Следећи концепт три правца развоја, који подразумевају модернизацију постојећих система јединица технике, затим увођење у наоружање војне опреме и наоружања домаће производње, као и куповину борбених ефектива на светском тржишту, коначно је после неколико деценија покренута процедура оснаживања наших оружаних снага. И према актуелним трендовима, Војска Србије супериорна је у односу на земље бивше СФРЈ, од којих је највећи део њих у НАТО или на путу да постане чланица.

НОРА Б52

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Недавно је у наоружање, после више најава, уведена самоходна хаубица „нора Б52“ домаће производње. Иако је њен крајњи домет 41,5 км, тренутно се развија пројектил домета до 57 км, што ће у перспективи значајно појачати ватрену моћ овог оруђа. Такође, у перспективи се очекује финализација и почетак процедуре за увођење у наоружање радара за откривање положаја противничке артиљерије, односно система за звукометријско извиђање „хемера“, који се већ неко време развија у нашем Војнотехничком институту.

ЛАЗАР-3

Фото: Yugoinport SDPR
Фото: Yugoinport SDPR

На протеклим смотрама и сајмовима представљено је и оклопно возило „лазар-3“, који поред верзије ДУБС (Даљински управљана борбена станица), са митраљезом 12,7 мм или куполе топа 30, сада има и нови концепт РАЛАС. Управо је на овај систем усмерена посебна пажња током протекле параде, а реч је заправо о концепту нове верзије ракета АЛАС који је у два кутијаста лансера са по четири ракете РАЛАС постављен на платформу „лазара-3“.

МОДЕРНИЗАЦИЈА М84 и БВП М80

Фото: Танјуг/Dimitrije Goll
Фото: Танјуг/Dimitrije Goll

Што се тиче модернизације постојећих јединица технике, два пројекта су најављена као приоритетна. То је модернизација тенка М84, пре свега у погледу повећања снаге мотора и нивоа заштите, као и модернизација борбеног возила пешадије БВП М80, који би по најавама требало да буде модернизован и појачан топом 30 мм, као и ракетним системом домета пет км. Оба пројекта би, према најавама, требало да се заврше до краја ове године, а поверени су Техничко-ремонтном заводу у Чачку.

ОГАЊ

Фото: Министарство одбране/Јово Мамула
Фото: Министарство одбране/Јово Мамула

У завршној фази је и увођење у наоружање модернизованог самоходног вишецевног лансера ракета „огањ дигитални“ и „огањ модуларни“, за који се развија и ракета са корекцијом путање. Такође, у будућим плановима је и модернизација возила БОВ 3 и више других типова из породице БОВ као оклопно-извиђачких и командних возила.

МИЛОШ, МОРАВА И ШУМАДИЈА

Фото: Андреј Млакар
Фото: Андреј Млакар

Интересовање је показано и за набавку оклопног возила „М16 милош“, па се у неком будућем периоду може очекивати и увођење већег броја ових оклопњака у наше оружане снаге. Такође, у перспективи се очекује и увођење у наоружање ЛРСВМ „морава“ са више модула: 128 мм „пламен“, 128 мм „огањ“ и 122 мм „град-2000“. У даљој перспективи предвиђено је и увођење система „шумадија“, али је сам пројекат још увек у развоју. То је заправо самоходно вишецевно модуларно лансирно оруђе предвиђено за лансирање два типа ракета „јерина 1“ домета до 285 км, која има карактеристике тактичке балистичке ракете, и „јерина 2 домета до 75 км. Наравно, уз поменуто, треба подсетити да се ускоро очекује и долазак дуго најављиване донације из Руске Федерације коју чини 30 модернизованих тенкова Т-72, као и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2М.

МИГ-29

Фото: Министарство одбране
Фото: Министарство одбране

Када је реч о РВ и ПВО, приоритет је био спасавање ловачке компоненте, што је и учињено набавком шест авиона МИГ-29. Тренутно поред постојећих десет авиона МиГ29, који се налазе у процесу продужетка ресурса и модернизације, још четири авиона истог типа и у истом процесу налази се у Белорусији, која је те авионе донирала Војсци Србије. Иако још увек нема јасних детаља стандарда модернизације на коме ће се наћи свих 14 МиГ-ова 29, засад се зна да ће бити модернизован постојећи радар, систем наоружања и електронска опрема. Претпоставке су да ће након завршетка процеса сви авиони бити на нивоу 4 до 4+ генерације, пре свега имајући у виду наводе да ће бити у могућности да прате до десет циљева у ваздуху и дејствује на један или два циља.

ОРАО

Фото: Војска Србије
Фото: Војска Србије

Такође, већ неко време траје и модернизација авиона „орао“, који се тренутно налази у фази модернизације нападно-навигацијског система и модернизација задње кабине у којој ће по угледу на „торнадо“, имати оператера наоружања. У даљој перспективи најављена је и промена комплетне авио-технике.

ХЕЛИКОПТЕРИ

Фото: Војска Србије
Фото: Војска Србије

У хеликоптерској компоненти, куповином различитих типова хеликоптера дошло је и до обнављања тзв. вертикалне компоненте оружаних снага. Поред раније купљена два хеликоптера Ми-17В5, обелодањена је куповина још три хеликоптера истог типа. Такође, званично је саопштено да су за потребе Војске Србије купљена и четири борбена хеликоптера Ми-35М, а очекује се да ускоро пристигне и девет хеликоптера Х145 из Немачке, и то пет за Војску и четири за полицију,

ПАНЦИР С1

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

У последње време спекулише се и о набавци ПВО система кратког домета „96К6 панцир С1“, али засада нема прецизних информација. Неке претпоставке су да се овакав систем у перспективи може очекивати, и то вероватно две-три батерије.

ПОСТОЈЕЋИ ПВО СИСТЕМИ

Фото: Андреј Млакар
Фото: Андреј Млакар

Што се тиче постојећих ПВО система, модернизовани су системи „2К12 куб-М“, пре свега у сензорском и командно-информационом погледу, као и на пољу пасивизације радара (гађа на даљину до 24 км у висину до 10 км) и систем „С125М нева“, уз перспективу даље модернизације. Када је реч о трупној ПВО, велика очекивања у перспективи полажу се и у противавионски артиљеријско-ракетни систем домаће производње „пасарс“.


СИТУАЦИЈА У РЕГИОНУ:

РУМУНИЈА

Посматрано у окружењу, најбројнију војску и најјачи војни буџет има Румунија, која годишње издваја између четири и четири и по милијарде долара. Тако у перспективи званични Букурешт има у плану додатну набавку авиона Ф-16, око 500 тенкова, 300 оклопних возила, ПВО системе „патриот“, као и неколико фрегата и корвета.

ХРВАТСКА

Укупно гледано, Србија располаже са више борбених возила пешадије, док Хрватска предњачи на пољу оклопних транспортера. Што се тиче Ратног ваздухопловства, будући да је пропао посао набавке израелских Ф-16 „барак“, Хрватска се и даље ослања на свега пар једва оперативних авиона МиГ-21. Највеће појачање стигло је у хеликоптерској компоненти увођењем у наоружање „16 ОХ-58Д Kiowa Warrior“.

МАЂАРСКА

Када је реч о Мађарској, пре свега по питању борбених авиона, може се рећи да они имају најсавременију флоту, будући да располажу са 14 шведских „ЈАС-39 грипена“ 4+ генерације. Са друге стране, Мађарска је кренула у велику модернизацију својих оружаних снага, тако да је крајем прошле године потписан уговор о набавци 44 тенка нове генерације „леопард 2А7“, као и 24 самоходне хаубице „ПзХ 2000“.

БУГАРСКА

Наша војска предњачи у броју тенкова и броју борбених возила пешадије, док бугарске оружане снаге имају више цевне артиљерије и нешто већи број вишецевних ракетних лансера. У сегменту ратног ваздухопловства и поред свих проблема са којима се суочава званична Софија, пре свега по питању ресурса и модернизације авиона МиГ29 и „сухој 25“, ситуација је скоро уједначена. Бугари располажу и са ПВО системима „2К12 куб“, „С 125 пецора“, али и старом верзијом ПВО система С300.

БИХ

Велики део технике наслеђен је од Војске Републике Српске. Располажу са око 130 тенкова, махом домаћих М-84, као и тенковима М-60 и АМX-30Б2 добијеним из програма иностране помоћи, али је њихово стање врло упитно. Што се тиче РВ и ПВО, активна је једино хеликоптерска компонента коју „на папиру“ укупно чини 21 хеликоптер различитог типа и намене.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЛОВЕНИЈА, ЦРНА ГОРА, АЛБАНИЈА

На зачељу региона налазе се Македонија, Словенија, Црна Гора и Албанија, која нпр. нема класичну морнарицу, нити има борбену авијацију осим мањег броја хеликоптера. Њихова копнена војска располаже са око 40 прастарих кинеских тенкова „тип-59“, упитног стања и оперативне способности, уз око 800 различитих теренаца и оклопних возила.


Владе Радуловић

Оставите Коментар