Ове недеље ИСТРАГА је обишла фабрику ИМТ – Индустрију машина и трактора на Новом Београду. У овој фабрици било је запослено 9.800 радника који су производили чак 40.000 трактора годишње. Чувени модел Фергусон производио се управо на овом месту. Међутим, након петог октобра и доласка ДОС-а на власт, све се то променило. Kако фабрика ИМТ изгледа данас?

Након петог октобра 2000. године ДОС долази на власт и креће да се спроводи агресивна транзиција и приватизација државне имовине. Ова фабрика само је једна од многих жртава овог периода. Тих година производња у ИМТ-у почиње да опада, сваке године се производило све мање и мање трактора, а самим тим дошло је и до смањења броја радних места у погонима ове фабрике. До 2012. године индустрија Србије спала је на 38,4 % индустрије коју је наша земља имала 1989. године.

Запослени у овој фабрици више пута су излазили у јавност и говорили о томе како су главни кривци за пропаст овог индустријског гиганта управо лоши руководиоци. Недовољно квалификовани људи који су тада постављени на управљачке позиције у овој фабрици били су кадрови ДОС-а или људи блиски њима. Године 2008. у јавности се говорило о приватизацији ИМТ-а. Иако она никад није спроведена до краја, у причу о куповини ове фабрике били су умешани људи блиски тадашњим властима. Ипак, до коначног договора о приватизацији никада није дошло, а фабрика је све више пропадала.

Фабрика ИМТ налази се у Блоку 64, на Новом Београду. Иако је тај део града некада био индустријска зона, данас је веома атрактивна грађевинска локација. У околини ове фабрике зидају се и продају најскупљи станови у Београду и ексклузивна насеља. Због тога је јасно због чега су чланови ДОС-а и људи блиски њима толико предано радили на уништавању ове фабрике – затварање ИМТ-а и приватизација земљишта и објеката на тој локацији могла је да доведе до великог профита од изградње и продаје станова.

На месту на којем се некада производило 40.000 трактора, данас су рушевине и отпад. На месту на којем је некада 9.800 радника зарађивало за своје породице, данас нема запослених. Фабрика ИМТ и скоро 10.000 породица које су живеле од ње постале су још једне у низу жртава ДОС-а, а у видео прилогу испод текста можете погледати шта је то што је од ње остало.

Оставите Коментар