Ако се крене од претпоставке да су тачне теорије завере по којима је вирус корона измишљен да би неко зарадио, онда га је из лабораторије пустио Џеф Безос, а не Бил Гејтс, јер је пандемија ковида 19 имала здрав утицај на финансије Безосове компаније „Амазон“.

Од почетка године, акције „Амазона“ скочиле су за око 70 одсто, а тржишна вредност те компаније, која се бави електронском трговином, достигла је чак 1.500 милијарди долара, пише РТС.

Само у једном дану Безос је зарадио 13 милијарди долара и тиме поставио нови рекорд у дневној заради.

Наравно да ни ова теорија, баш као ни она по којој је корону измислио Бил Гејтс, нема превише логике, јер ако цео свет губи због короне, на дужи рок гледано ни Безос не може да добије. А ковид 19 глобалну економију коштао је око 11.000 милијарди долара.

Толико се од почетка пандемије светска привреда задужила да би санирала разорне економске последице овог вируса.

Више дугујемо него што правимо

Тиме је, упозоравају и ММФ и Светска банка, глобални дуг први пут у историји премашио глобалну производњу.

О колико великим парама је реч говори и следећи податак: Србији би, при овом нивоу бруто домаћег производа, требало више од 230 година да заради 11.000 милијарди долара.

И сам Безос на дужи рок не рачуна на овако стрмоглави раст прихода. Тако је недавно упозорио инвеститоре да ће целокупни очекивани четворогодишњи профит у овом кварталу потрошити на трошкове повезане са ковидом, као што су мере за очување безбедности запослених, али и сигурност испоруке и залиха. Тамо где сви губе, нема добитника.

Слична аргументација може да се примени и на Била Гејтса.

Гејтс и Кинези, кога је вирус више оштетио

Без обзира на то што је овај милијардер недавно напустио „Мајкрософт“ и посветио се хуманитарном раду, сасвим сигурно му није у интересу да због короне умре што више потрошача и да компанија коју је основао прода што мање компјутера.

Аутори ове теорије завере тврде да је интерес Била Гејтса да се смањи број људи све док на планети не остане само „златна милијарда“.

Али шта се више исплати великим произвођачима компјутера: да имају тржиште од седам милијарди људи или од једне милијарде?

Осим ако неко не мисли да је Гејтс, који се посветио филантропији, намерио да проблем сиромаштва реши изумирањем становништва. Корона, међутим, не бира. Због ковида умиру и богати.

Нису логичне ни теорије по којима су „Кинези измислили и намерно пустили вирус“. Само у првом тромесечју кинеска економија била је у паду од 6,8 одсто, а пад кинеске индустријске производње највећи је у последњих 30 година.

Немају много смисла ни теорије по којима су вирус измислили Американци. Осим пада на берзама, очекује се да ће пад америчке привреде до краја године достићи најмање осам одсто. Чак 40 милиона Американаца је због короне остало без посла.

Фама о фармацеутима

Постоји и теза да је пандемија вируса корона у најбољем интересу фармацеутске индустрије. Ипак, због овог вируса и највеће светске фармацеутске компаније бележе губитке.

Прво, због затварања граница и обустава авио летова отежано је снабдевање. А 90 одсто сировина за генеричке лекове, на пример, увози се из Кине. Тако је, на пример, америчка компанија „Фајзер“ у првом тромесечју ове године остварила осам одсто нижу зараду него у истом периоду прошле године.

Друго, проблем у снабдевању сировинама може да изазове и несташице на тржишту лекова. И треће, ни произвођачима медикамената сасвим сигурно није у интересу да умиру они који купују лекове.

Да ли ће, ипак, у фармацеутској индустрији зарадити онај ко први произведе ефикасну вакцину против ковида?

Ако је тако зашто онда компанија „Астра зенека“ најављује да ће своју вакцину продавати по цени цени од свега 2,5 евра?

И зашто је директор те компаније Паскал Сориот изјавио да је његов циљ да вакцина буде доступна свима? Зато што је у његовом најбољем интересу, али и у интересу његове компаније, да се спречи даљи суноврат глобалне економије.

Јер ова криза разорнија је од оне 2008. године.

Вирус бржи од 5Г мреже

Укупни светски јавни дуг до краја године порашће 20 одсто. То је двоструко више него током Велике рецесије. Тиме ће глобални јавни дуг достићи свој највиши ниво још од Другог светског рата.

И на крају, има и оних који су уверени да је ковид 19 настао паралелно са ширењем 5Г мреже.

Те теорије иду толико далеко да чак може да се чује да су жице у заштитним маскама пријемници за 5Г мрежу. Међутим, та теорија има јасну логичку грешку. Вирус корона стигао је и тамо где 5Г мрежа није.

А заштитна маска за овакву врсту теорија завера, које имају инфективан утицај на јавно мњење, још није измишљена.

Оставите Коментар