Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да тестова на корону у Србији има и више него довољно, и да је до сада тестирано више од 420.000 хиљада људи, неупоредиво више од свих земаља у окружењу.

Према апсолутним бројевима Србија је по броју тестираних одмах иза Румуније, али пропорционално броју становника тестирали смо много више јер је Румунија много већа.

Вучић је рекао да су само четири земље по питању тестирања у односу на број становника, испред Србије, а то су Немачка, Аустрија, Швајцарска и Италија.

Пренео је апсолутне бројке тестирања у региону.

  • У Црној Гори спроведнео је 18.000 тестова, и то све брзи тестови, јер немају лабораторије за ПЦР тестове. Северна Македонија поштено је тестирала 64.000, БиХ 97.000, Хрватска 82.000. Србија 428.000. Бугарска, која исте величине и уз то чланица ЕУ 147.000, Мађарска која је већа 281.000 – објаснио је он.

Погледајре табеле:

Вучић је, на основу тих бројева, упитао „на основу чега умиру људи, када нису тестирани“.

Србија је, поновио је, пет пута више тестирала од Хрватске, а није пет пута већа од те суседне земље.

Указао је да је у Хрватској тестирање 215 евра, а код нас, ако дођете на свој захтев, тестирање кошта 50 евра, док је бесплатно ако постоје симптоми.

Тестови су коштали државу до сада 50 милиона евра, а имамо још 300.000.

Рекао је да ће Србија покушати да преситгне по тестирању и Немачку, Аустрију, Италију и Швајцарску, које су по томе испред нас.

Оставите Коментар