Novosti.rs сазнају да ће једна од измена закона коју су договорили лидери Српске данас у Бањалуци бити да ко год назове Републику Српску или српски народ геноцидним иде у затвор.

Ово ће бити предложено кроз измене Кривичног закона РС на седници у петак 30 јула.

Подсећамо, лидери политичких партија из Републике Српске закључили су да српски представници у институцијама БиХ, односно Предсједништву, Савету министара и Парламенту БИХ не одлучују.

То значи да српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не реши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.

Један од закључака састанка је да се у процедуру бити упућена два закона. Такође, договорено је да се на седници НСРС која ће бити у петак нађу закони а седница ће бити затворена за јавност.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Закључци који су данас усвојени

  • Политички представници из РС одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.
  • Сматрамо да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ – Председништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савету министара.
  • Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадњу с њим.
  • На састанку је било речи и о другим активностима које ће бити у наредном периоду.
  • Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а реч је о кривичним законима.

С. М.

Оставите Коментар