Русија поздравља одговорну и суверену политику Србије за очување војне неутралности, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Што се тиче покушаја укључивања свих балканских држава у НАТО, добро је познат негативан став Москве према тим деструктивним напорима. Са тим у вези, поздрављамо одговорну и суверену политику Србије за очување војне неутралности. Нажалост, нису сви њени суседи у стању да издрже спољни притисак и, упркос вољи већине грађана, увлаче се у орбиту Северноатлантског савеза са његовим измишљеним гаранцијама безбедности“, објаснио је министар у интервјуу листу „Труд“.

Он је напоменуо да се односи Русије и Србије граде тачно у складу са билатералном Декларацијом о стратешком партнерству из 2013. године. Према његовим речима — обострано корисну сарадњу карактерише позитивна динамика.

„Русија никада није нечији пријатељ против некога. Отворени смо за прогресиван развој односа са свима који томе теже. Србија је наш водећи партнер на Балкану. Истовремено одржавамо конструктивне и богате везе и са другим земљама у том делу Европе“, додао је он.

Раније је председник Србије Александар Вучић изјавио да ће Београд наставити да води политику војне неутралности. Руководство Србије, на челу са Вучићем, је више пута истицало позицију војне неутралности државе и одбијање уласка у војне савезе, у складу са резолуцијом парламента из 2007. године.

Оставите Коментар