Лазар Ристовски, који у историјском спектаклу глуми омиљеног српског краља, открива да је седам година сакупљао средства за ово остварење. Било ми је поражавајуће да овако важна тема није наилазила на одзив код оних који имају пара, пре свега српских тајкуна, каже Ристовски.

Лазар Ристовски, главни глумац и продуцент историјског спектакла „Краљ Петар Први“ редитеља Петра Ристовског, поручује пред вечерашњу премијеру у београдском Центру „Сава“ да је овај филм круна и крај његове каријере!

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

У ратној драми насталој према мотивима романа Милана Витезовића „Чарапе краља Петра“, која приказује албанску голготу српског народа и повлачење на Крф, тумачи улогу славног краља.

Уложио себе целог

Познати глумац се нада да је оставио вредно дело за наредне генерације, да виде какви су јунаци били њихови преци и колико су страдали за слободу и отаџбину.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

– Ово је круна и крај моје каријере, јер после овог филма не знам шта бих могао да радим. Никада нисам имао тежи и захтевнији пројекат од овог. Радио сам на њему годинама и уложио целог себе. И мој син Петар је као редитељ дао свој максимум – прича Ристовски.

Лаза је новац за причу о херојству и страдању српске војске у Великом рату сакупљао годинама. Буџет за филм и серију од 10 епизода, која ће бити емитована у фебруару наредне године на РТС, износи око 2,3 милиона евра, а нико није желео да одреши кесу.

– Спонзоре за филм сам тражио седам година. Било ми је поражавајуће да овако важна тема није наилазила на одзив, нарочито не код оних који имају пара, пре свега српских тајкуна. Нико од њих није дао ни динар за филм и драго ми је због тога. Човек без ког све ово не би било могуће је председник државе Александар Вучић. Он је свим срцем подржао пројекат – објашњава славни глумац.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

Филмска екипа, коју је чинило више од 100 глумаца и 7.000 статиста, снимала је шест месеци на многим аутентичним локацијама по читавој Србији, али и у Грчкој, на Крфу.

– Радили смо на Старој планини на минус 20 степени, али и на плус 35. Услови за рад су често били веома тешки. Обишли смо целу Србију, а где год да смо били, увек је долазио неко од мештана и говорио нам како је имао претка који је изгубио живот на Кајмакчалану, у Албанији, Солуну… Јежим се када причам о томе. Снимали смо на Крфу, где је на хиљаде српских војника сахрањено у море, односно Плаву гробницу. Те сцене су најбоље у филму. Многима су сузиле очи док смо их радили – присећа се Ристовски.

Млада глумачка екипа

Глумачку екипу чини и млади Милан Колак у лику добровољца Маринка Спасојевића, док главну женску улогу тумачи Даница Ристовски као Макрена Спасојевић. Александар Вучковић игра младог регента Александра, дечак Иван Вујић тумачи лик Момчила Гаврића, најмлађег официра у Првом светском рату.

Вујовић: Смрзавали смо се као и наши хероји

Радован Вујовић, ког гледамо у серији „Корени“ као Вукашина Катића, у овом филму игра поднаредника Животу Радојчића. Он каже да се на сету често смрзавао, али да му то не смета, јер су се хероји Великог рата борили у још тежим условима:

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

– Због временских услова било нам је тешко, посебно кад смо снимали на минусу и снегу. А уз то сам на леђима носио пушку тешку 12 килограма. Ипак, не жалим се, јер су то били реални услови кроз које су пролазили јунаци филма.

Петар Ристовски: Ово је холивудски блокбастер зачињен српским инатом

Редитељ Петар Ристовски каже за Информер да се трудио да сними добар ратни филм по угледу на холивудске блобкастере, али и да сачува срж српског духа и карактера у њему.

– Трудили смо се да најбоље могуће снимимо ратне сцене, по угледу на холивудске хитове. Кад је реч о емоцији, задржали смо срж српског карактера: издржљивост, инат, жилавост… То је оно што су имали наши војници, били су неуништиви, дизали су се из пепела – прича Петар и објашњава шта му је као редитељу било најтеже:

– Да вратим време преко 100 година уназад. У Србији нема много тих архитектонских целина, села и реквизита из тог периода. Много тога је морало ручно да се прави.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

Ристовски истиче да је филм ратни, док ће 10 епизода серије бити више политички трилер и породична драма.

– Маргинални ликови у филму имаће важне улоге у серији, попут Николе Пашића, Драгутина Димитријевића Аписа, завереника који су довели краља Петра на власт, његових синова Ђорђа и Александра… – каже Петар.


С. КОСТИЋ – А. СПАСОЈЕВИЋ