Док већина земаља света уводи оштре мере у борби против корона вируса, у Белорусији је људима уместо тога саветовано да пију вотку и иду у сауне, пише Скај њуз.

У тексту се истиче да та земља, а поготово њен председник Александар Лукашенко одбацују забринутост због епидемије, а да се фудбалске утакмице настављају као и у нормалној ситуацији.

У Белорусији се не планира отказивање фудбалског првенства, а на снази је неколико мера социјалног дистанцирања, док се гледаоцима на појединим стадионима мери температура пре него што им се одобри улазак.

Мали број навијача се одлучио да носи маске.

Скај њуз наводи да је Лукашенко и сам показао да је љубитељ спорта, па је у суботу учествовао на хокејашкој утакмици, тврдећи да је „спорт најбољи лек против вируса“.

„Боље је умрети стојећи на ногама, него умрети на коленима“, рекао је Лукашенко.

Упитан да ли би ишта могло да га спречи да игра хокеј, реко је: Могуће је, али зашто? Не резумем. Овде нема вируса“. Лукашенко је упитао новинара да ли види вирусе како лете наоколо.

„Ни ја их не видим. Ово је фиржидер“, објаснио је белоруски председник.

У Белорусији, која има 9,5 милиона становника, до сада су потврђена 94 случаја корона вируса.

Лукашенко, који је на власти од 1994. године, умањује потребу за социјално дистанцирање у једној од ретких земаља које су предузеле мало мера за сузбијање вируса.

Протеклих недеља он је сугерисао да би грађани Белорусије требало да пију 50 милилитара вотке дневно као превентиву од вируса, али не на послу, што је савет који је у потпуној супротности са препорукама Светске здравствене организације, указује Скај њуз.

Он тврди и да су редовне посете сауни, рад на отвореном и доручак на време најбољи начин да се остане здрав. Стриктне мере које су увеле друге земље, међу којима и суседна Русија, назвао је „неконтролисаним и психотичним“.

Оставите Коментар