На данашњи дан, пре 60 година, срушио се авион који је превозио експедицију Манчестер јунајтеда која се враћала из Београда и меча са Црвеном звездом

Фото: Profimedia

Минхенска трагедија! Речи која се никада неће заборавити и речи које симболизују једну од највећих спортских трагедија. Ако не и највећу. На данашњи дан, пре 60 година, експедиција Манчестер јунајтеда доживела је авионску несрећу у којој су погинуле 23 особе, а 19 је повређено.

Враћајући се са меча против Црвене звезде (3:3), у оквиру Купа европских шампиона, специјални авион са 38 путника и шест чланова посаде срушио се приликом узлетања на минхенском аеродрому. Стали су да наточе гориво и никада нису полетели.

Након два неуспешна покушаја узлетања, уследио је трећи. Покушај који се испоставио као погрешна одлука јер авион није успео да достигне жељену брзину. Закачио је две оближње зграде, пао и одмах запалио две куће.

Главни узрок несреће, према немачким властима, био је лед који је пронађен на крилу авиона, а као главни кривац за трагедију проглашен је капетан авиона Џејм Тејн.

– Осим леда, нисмо могли пронаћи ниједан разлог о авионској несрећи – стајало је у образложењу немачких власти.

Принтскрин: Youtube

Капетан Тејн је био један од најбољих британских пилота, а и авион којим је управљао (Елизабетен) био је најбоља машина које је британско ваздухопловство тада имало.

Отуда и није чудло што је несрећни капета сам покренуо опсежну истрагу о несрећи. Савест га је и те како пекла, а закључак је био да јесте лед главни кривац, али не онај на крилу. У смрт их је одвео онај на писти.

Цео случај попримио је политичке размере. Немци нису хтели да поново отворе случај, кривећи, Тејна, али је тадашњи најмоћнији британски политичар Харолд Вилсон дао изјаву у којој је тврдио да је капетан жртва неправде.

Напокон, 11 година од несреће, Тејн је проглашен невиним од стране британске владе, али узалуд. Због стреса и трауме коју је проживљавао, Теин је убрзо умро, али је у гроб отишао чистог образа.

– Минхенска несрећа није убила 23 особе, него 24. Мој отац је, такође, погинуо с тим људима – истакла је капетанова ћерка након његове смрти.

Принтскрин: Youtube

Смрти, која је са собом из Минхена моментално понела 20 људи, док је троје преминуло у болници. Међу њима је био Данкан Едвардс, тада најбољи фудбалер Јунајтеда и чаробњак на терену. Његов колега, голман Хари Грег, је остао жив и спасио супругу и ћерку српског дипломате у Лондону Небојше Томашевића.

Поред Едвардса, у Манчестер се нису вратили ни Џеф Бент, Роџер Бирн, Еди Колман, Марк Џоунс, Дејвид Пег, Томи Тејлор и Лиам Вилан.

(М. М.)

Извор: telegraf.rs