У Кијеву је у току међународни сајам наоружања и војне опреме „Arms and Security 2019“.

Међу излагачима посебно се истичу конструкторски бирои и ремонтни заводи који традиционално потенцијалним партнерима представљају нова техничка решења за нешто старију технику која је већ дуго у употреби – попут тенка Т-55.

Идеја модернизације овог тенка присутна је у великом броју држава, а различити концепти показали су одличне резултате на терену. Подсећамо, недавно је најављено „оживљавање“ 100 тенкова Т-55 и формирање стратешке резерве за Војску Србије, па је у складу са тим, јасно да ово питање заузима посебну пажњу.

Заменик генералног директора државне компаније „Завод В. О. Малишева“ из Харкова, Дмитро Иваницин, истакао је заинтересованост украјинске стране за сарадњу на овом пројекту и навео да њихов завод може понудити неколико различитих варијанти модернизације не само тенкова већ и других типова гусеничара.

Када је конкретније реч о тенку Т-55 Иваницин истиче следеће:

  • Наш конструкторски биро поседује могућност извођења капиталног ремонта и дубоке модернизације тенка Т-55. Поред задржавања актуелног калибра од 100 мм, постоји могућност постављања новог топа са глатком цеви калибра 125 мм, а зависно од типа модернизације, снага мотора се може повећати чак до 1.100 коњских снага.

Иваницин додаје и да постоји опција потпуно аутоматизованог испаљивања 18 пројектила калибра 125 мм, по угледу на француски Лецлерц, као и да је цео систем савременом електронском опремом повезан у јединствену целину, што посади, а посебно командиру омогућава ефикаснији рад.

  • Код нас влада мит да су тенкови претопљени у железари и продати што је далеко од истине. Са друге стране, чињеница је да су они у јако лошем стању са врло упитним степеном употребљивости. Нама Украјина нуди да од старог и заборављеног тенка добијемо прилично вредну машину, са знатно јачим мотором, експлозивно-реактивним оклопом и бољом балистичком заштитом, новим топом калибра 125 мм и новом опто-електронском опремом – каже аналитичар Владе Радуловић.

У Украјини је већ урађен прототип овог степена модернизације и успешно је прошао сва тестирања о чему постоји комплетна документација.

Радуловић истиче да је важно напоменути да је завод из Харкова спреман да Србији проследи целокупну тактичко-техничку документацију, те отпочне сарадњу на оваквом пројекту.

  • За нас то може бити интересантно јер Србија већ има тржиште за продају тенка Т-55. Сарадњом за заводом из Харкова, дошли би у позицију да добијемо изузетно моћне тенкове за нашу војску, али и да понудимо такав производ трећој страни – закључује Радуловић.

Оставите Коментар