Оснивач Мајкрософта Бил Гејст у свом ауторском чланку за Вашингтон пост апеловао је на власти у САД да све затворе на најмање 10 недеља како би се добила битка против корона вируса.

Преносимо вам најбитније делове тог текста.

„Нема сумње да су Сједињене Државе пропустиле прилику да се буду у предности у борби са коронавирусом. Али још постоји простора за доношење важнх одлука. Избори које доносимо ми и наши лидери данас имаће огроман утицај на то колико брзо ће случајеви оболелих почети да опадају, колико ће дуго економија остати угашена и колико ће Американаца морати да сахрани вољену особу због КОВИД-19.

Kроз рад са „Фондацијом“ разговарао сам са стручњацима и лидерима у Вашингтону и широм земље.

Постало ми је јасно да морамо подузети три корака.

Прво, потребан нам је доследан национални приступ затварању свега. Упркос позивима експерата за јавно здравство, неке државе и окрузи нису све затворили. У неким државама плаже су и даље отворене; у другима, ресторани и даље раде за оне који би да седну и поједу.

Ово је рецепт за катастрофу. Јер ако људи могу слободно да путују преко државних граница, тако може и вирус. Државни званичници морају бити јасни: Затварање било где значи затварање свуда.

Све док број оболелих не почне да пада широм Америке – што би могло да буде тек за 10 недеља или више – нико не може да настави са пословањем као и обично или да занемари обуставу рада. Свака конфузија око ове тачке само ће продужити економски бол, повећати изгледе да се вирус врати и изазове још више смртних случајева.

Друго, савезна влада треба да појача тестирање. Требало би да буде доступно далеко више тестова. Такође би требало да објединимо резултате тако да брзо можемо идентификовати потенцијалне волонтере за клиничка испитивања и да знамо када је време да се вратимо у нормалу. Има и добрих примера – држава Њујорк недавно је проширила свој капацитет на више од 20.000 тестова дневно.

Kоначно, да бисмо болест привели крају, потребна нам је безбедна и ефикасна вакцина. Ако радимо све како треба, могли бисмо да је имамо и за мање од 18 месеци што би била најбрже икад развијена вакцина“, рекао је између осталог Гејтс.

Иначе, према неким теоријама Бил Гејтс је био један од „осумњичених“ и довођен је у везу са избијањем епидемије коронавируса. Наводно, он је у једном говору изјавио да би волео да се реинкарнира као вирус као би смањио људску популацију.

Гејтс ј еупозоравао да би могла избити мегапандемија неког смртоносног вируса који би у првих 6 месеци однео 30 милона живота и наставио експоненцијално да расте. Kако би спречио овај сценарио, Гејтс је уложио 12 милиона долара у центар за истраживање вируса и израду вакцина за борбу против истих. Оно што је забрињавајуће је видео симулације пандемије који је урађен за Билову презентацију проблема и објављен на званичном сајту фондације. По симулацији, настанак и иницијално ширење вируса почиње у централно-источној Kини, одакле се брзо, у прва 2-3 месеца, шири ка Индији, Јапану, Немачкој и Француској, а потом и по целом свету. Ова симулација апсолутно одговара данашњој ситуацији јер су се у Француској и Немачкој појавили први оболели од корона вируса.

Оставите Коментар