Молебани, литије, процесије, средњовјековна поетика и православна мобилизација, појаве су које грађанску Црну Гору, суштински не треба да дотичу, казала је редитељка Ана Вукотић за РТЦГ

  • Kада говоримо о литијама и молебанима и том масовном окупљању грађана, засигурно не говоримо о интелектуалцима. Интелектуалци су људи који су спремни да својим именом и презименом стану испред свог става, а не да су део једне масе, која се, заправо, иза кринке и приче о Богу и вери, крије – каже Вукотић.

Режисерска се онда дотакла „великосрпског национализма“, те изнела апсурдне тврдње да је на делу манипулација.

  • Нисам сигурна да је овде у питању пораст верника. Мислим да је ово пораст великоспрског национализма. Не могу да прихватим да 2020. године у грађанском друштву расте број верника. Дакле, није то то, него велискосрпка политика, а црква је у функцији манипулација. Просто, овде није тема Бог, овде је тема капитал. И то су ствари које су потпуно чисте – сматра Вукотић.

Интелектуалка која не би ишла на литије, јер онда не би била интелектуалка, „заборавља“ да је једно од темељних људских права, право на веру и исповиједање вере.

2 KОМЕНТАРА

  1. Ako kazete gradjanska C.Gora onda me uvjeravate da vi pojma nemate o retorici problema u CG. Kazete gradjanska Crna Gora a odma sebe demantujete da ovi drugi nijesu intelektualci. Pa da te obavijestim da su i ovi drugi gradjani. Posto si se izlupetala ko otvoren prozor. Ali dobro je , sto vise takvih idiota kao ti ima medju redovima DPS.a ima ih to je ocigledno,to je bolje za GRADJANE C Gore.

Leave a Reply