Иако Доналд Трамп није започео ниједан рат, засад је он председник Сједињених Држава који је убедљиво највише новца у буџету издвојио за војску. За историчара Сашу Адамовића нема дилеме да Трамп као највећег непријатеља Америке види Kину, а не Русију
Само неколико дана уочи гласања о импичменту, Сенат америчког Kонгреса одобрио је великом већином предлог буџета за одбрану од рекордних 738 милијарди долара који покрива широк спектар издатака, од финансирања плата, до производње и модернизације бродова и авиона. Ове године буџетом је покривено и стварање Kосмичких снага, што је војни приоритет председника Доналда Трампа.

„Интересантно је да је Трамп амерички председник који енормно повећава војни буџет, а заправо је човек који хоће да се повуче из свих бескрајних ратова – од Авганистана до Ирака и Сирије. Оно што је јако важно јесте да није започео ниједан нови сукоб“, рекао је Адамовић у емисији „Од четвртка до четвртка“.

Са друге стране, наводи, обистинила се Трампова пројекција у коју многи нису веровали – да ће будући свет бити полицентричан. Наш саговорник додаје да сада више ни Трампови непријатељи не доводе у питање његову процену да ће противник САД у 21. веку бити Kина.

„Има у тој дубокој држави самоубилачка тенденција да они то не виде баш најбоље, јер су, између осталог, и они много допринели том кинеском развоју водећи наопаку и сулуду економску политику која је подразумевала деиндустријализацију Америке. Тај део политичке елите, чије је друго име русофобија, мора да буде заустављен, јер је то најбољи начин да избегнемо ратове. Међутим, и у таквим деловима америчке елите се све више увиђа да Русија није тај непријатељ, већ да је то заправо Kина“, нагласио је Саша Адамовић.

Ипак, да САД не мисле само на Kину већ и на друге делове света, поготово оне који им доносе прилив у државну касу, доказује и пример Сирије. Наиме, САД и Турска су у октобру склопиле договор да Турска прекине војну операцију у Сирији да би дозволила курдским Одредима народне самоодбране да изађу у безбедну зону, али је председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио САД да нису потпуно испуниле своје обавезе.

Након почетка турске операције „Извор мира“, Американци су повукли своје војнике из 16 база и контролних пунктова у Сирији, али су се после само два месеца вратили у шест база и тренутно се учвршћују на североистоку Сирије око границе са Турском и Ираком као и у областима нафтних поља.

„Природно је да Америка води рачуна о нафтним пољима, као што је то радила и Велика Британија уочи Првог светског рата, а нарочито од када је измишљен мотор са унутрашњим сагоревањем. Видели смо и какав је био однос Турске за време борби у Сирији и како се тада навелико трговало нафтом. То је стабилан извор прихода и тешко је одрећи га се, а веома је згодно наћи добар повод“, рекао је Адамовић.

У светлу повратка америчке војске у близини нафтних поља, наш саговорник каже да треба да се присетимо и како су САД свргле иранског премијера Мухамеда Мосадека, који је желео да национализује изворе нафте и гаса.

Leave a Reply